Labirintul unei prietenii

L

Doi teologi de talie mondială: Karl Barth (dreapta) și Emil Brunner. Felul în care au fost imortalizați în această fotografie spune mult despre prietenia lor. Mai toată viața au polemizat. Au fost câteva detalii teologice – destul de tehnice – asupra cărora au discutat până la refuz. În definitiv s-au împăcat, așa cum le stă bine oamenilor mari.

Influenți dincolo de granițele propriei țări (Elveția), dar și de granițele propriului continent, acești doi corifei ai teologiei protestante moderne uimesc și azi. Lucările lor sunt pline de sevă, provocatoare și extrem de utile. Oricine dorește să înțeleagă teologia modernă trebuie să-i ia în seamă (indiferent de confesiunea din care face parte).

Salutăm cu încântare primele apariții în limba română din vasta lor operă. Cam târzior… dar tot e bine. Să fim mulțumitori, dar în același timp să lucrăm ca gândirea acestor doi oameni să fie cât mai sonoră. Cred că suntem abia în faza unei popularizări, iar apoi vom putea face analize și întreține polemici. Așadar, să sperăm la vremuri tot mai bune și la o imersiune tot mai adâncă în gândirea teologică de înaltă clasă.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.