Un studiu publicat de revista PloS ONE arată că omul modern suferă tot mai mult de o dependență de tehnologie. Cândva un vis, azi se pare că tehnologia devina o plagă. Omul declină tot mai multe sarcini mașinii (de orice tip și sofisticare ar fi ea), întreținând astfel un soi de superficialitate. Calcule simple preferăm să le facem pe calculator, să alegem scurtătura electronică, în loc implicăm mintea într-o mică aventură.
Tehnologia a creat deja mai multe domenii care au devenit indispensabile vieții omului. Mai mult, anumite lucruri nu ar fi întotdeauna indispensabile, dar ne atrag prin facilitatea și prietenia cu care ne seduc. Studiul amintit menționează câteva dintre ele.
1. Telefonia mobilă. E o necesitate, știu! Îngrijorător este faptul că datorită lor – a telefoanelor mobile – conversațiile noastre riscă să fie strict utilitare. Oricând poți suna, poți comunica, poți închide conversația. Nu mai există așteptare, elaborare și nici dorința adevărată de a întâlni respectiva persoană. Scurtătura aceasta facilitată de o tehnologie în mare vogă ne-a răpit anumite aptitudini și ne-a redus la simple terminale ale unui serviciu comunicațional. Dacă mai adăugăm și psihoza bolilor auditive sau a presupusului cancer olfactiv… situația se complică și mai mult.
2. Internetul. Subiect devenit clasic și nesfârșit, internetul este deja parte din viața noastră. Totuși, încă mai sunt mulți oameni pe Terra ce nu-l folosesc și nu se simt nefericiți din cauza asta. Părerile sunt pro și contra. Există pe de o parte o latură utilitară a internetului (anumite instituții deja pleacă de la premisa că ai internet acasă); dar există pe de altă parte și o latură patologică, o ahtiere bolnăvicioasă. Generația tânără este cea mai expusă. Sunt tot mai mulți care se simt tot mai stingeri în realitatea fizică (obișnuită, naturală), prefernd-o pe cea virtuală. Da, dar și cea virtuală tot o realitate e, veți spune. Desigur că e o realitate și încă una dinamică, dar niciodată nu va înlocui proximitatea și relațiile normale.
3. Rețelele de socializare. Doi internauți înrăiți stăteau la povești pe skype. Unul dintre ei exclamă: Vai ce frumos ninge afară! Celălalt îi replică: Trimte-mi și mie link-ul te rog. Dialogul cu pricina spune aproape tot. Minimal și sporadic bun e feisbucul, messenger-ul și altele, dar numai așa. Când înlocuiește comunicarea directă, când ne sustrage din mijlocul naturii sau ne leagă exclusiv de monitor, e primejdios. Accept că tinerii se pot cunoaște pe internet, dar cred că însăși această cunoaștere pretinde o alta, live. Comunicarea în spațiul virtual dovedește prin ea însăși că nu e singura și nu e totul.
4. Jocurile pe calculator. S-a scris și aici masiv. Creativi până la demență, producătorii jocurilor pe calculator nu se dau înapoi să-și vândă produsul. Spiritul de competiție, suspansul și încordarea sunt puncte forte ale oricărui om normal. Dar, de la simpla nevoie de relaxare până la mușcarea frenetică a buzelor și neglijarea propriei vieții e cale lungă. Unii parcurg acest traseu foarte rapid. Bărbați însurați uită de familiile lor jucându-se; copii nesupravegheați uită că sunt elevi antrenați de acțiunea respectivă; femei respectabile uită de micile obligații tot în același fel. O lume în care poți fi învingător, dar care presupune o înfrângere în viața reală.
Ce concluzie am putea trage? Că trebuie să ne întoarcem la era dinaintea electricității?! Nu, nu cred. Mai degrabă să dăm dovadă de discernământ și să fim selectiv. Să ne folosim de tehnologie cu măsură și să fim ponderați în toate. Ne putem bucura legitim de avansul științei în măsura în care nu ne distruge propria omenitate.
Aţi citit cărţile Crestini intr-o lume a .com-ului – Sa ne conectam fara sa ne mistuim de Gene Edward Veith, Jr. & Christopher L. Stamper [Ed. Făclia] şi Pune-ti mintea cu mass-media, Stan Campbell & Randy Southern [Ed. Aquaforte]? Dacă da, aţi recomanda-o pe prima? [Eu doar pe cea de-a doua am parcurs-o; prima este între cărţile planificate pentru achiziţie…cel mai probabil pentru săptămâna viitoare]
Știu de prima carte dar nu am citit-o.
Mi-o voi procura și eu cât de curând. Cred că e o carte de calitate (cel puțin după autori).
Eu am rasfoit-o putin la o librarie si mi-a captat atentia… cartile din Colectia „In Obiectiv” publicate la Editura Faclia sunt foarte bune…eu am in plan sa le achizitionez pe toate din colectie…
CUVANTUL PE CALE DE DISPARITIE Venerarea imaginilor visuale intr-o lume a postmodernismului – Arthur W. Hunt III este foarte provocatoare, cel putin din cate am rasfoit-o, tot la librarie…[le cunsoc pe vanzatoare, asta pentru ca merg „rar”pe acolo si am permisiunea sa stau sa le rasfoiesc mai mult!]
Da, Cartea lui A. W. Hunt III am citit-o cu nesaț. E o carte superbă și foarte realistă.