LA MULȚI ANI, Boris Ioachim!

L

11513

Scriitorul Boris Ioachim (numele real, Costel Geană) s-a născut la 25 ianuarie 1967 în satul Sârbi, județul Botoșani. A debutat în revista Flacăra în 1996, la rubrica „Mașina de scris” a criticului Alex. Ștefănescu. Publică, în 2004 și 2005, două plachete de versuri, apărute în antologia de versuri 55 de poeți contemporani, respectiv Antologia vinovatelor plăceri. În rest, se descrie drept un ins obișnuit, poate puțin cam retras.

La una dintre lansări, poetul declara: Poate poezia mea are o tentă pesimistă dar așa văd eu lumea, văd partea goală a paharului. Încerc să scriu în primul rând pentru noile generații, pentru omul de rând care reprezintă 90% din populația țării și care trăiește în promiscuitate de peste 50 de ani. Iată un angajament care trebuie apreciat. Natins de un elitism gratuit, Boris reușește prin versurile sale mișcări extrem de înalte. Metafora nu e niciodată redundantă, cuvintele nu sunt niciodată fade. Cine i-a citit măcar o poezie înțelege bine ce spun.

Valentin Marțuleac spunea despre el: Dacă omul se poate mântui prin cuvânt, atunci Boris Ioachim și-a purificat sufletul zbuciumat prin Poezie, din care își face un crez artistic și existențial. Ancorat într-o realitate vitregă și ostilă, de sfârșit de mileniu, poetul se refugiază fie în lumea candidă a copilăriei, fie în lumea satului care mai păstrează încă valențe patriarhale nealterate, departe de lumea dezlănțuită a timpurile moderne. Avem aici doar una dintre multele mărturii despre arta sa. Criticii literari sunt adesea entuziasmați în fața acestui spectacol de emoție și talent.

Acum, când împlinește o frumoasă vârstă, dorim și noi să-i urăm ani mulți și fericiți. Nu ne îndoim de faptul că încă mai are mult de oferit celor din jur. Aflat într-o perioadă rodnică din punct de vedere literar, ne așteptăm să ne surprindă mereu. A făcut-o pe multe planuri și cu un realism demn de apreciere. Multă sănătate, inspirație și un sincer LA MULȚI ANI!

 

comentarii

  • Mulţumesc din suflet pentru aprecieri şi urări! Un an mai bun şi mai liniştit vă doresc!
    Cu stimă, Boris Ioachim

  • La multi ani, marelui nostru poet Boris Ioachim!…ca un simplu cititor, pot spune doar atat… Poezia Domnului Boris Ioachim are exceptionala calitate, de a emotiona la fiecare recitire. Despre talentul inconfundabil, nu are rost sa mai spun nimic, e sufient sa citim doar cateva versuri…

  • poezia acestui stralucit poet,mi-a schimbat viata…m-a ajutat sa ma regasesc,sadind in sufletul meu…lumina
    si…speranta,

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.