La ce să ne așteptăm în 2013?

L

Iată-ne în 2013! Nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem sau nu. Ca și zilele, anii vin pur și simplu peste noi. Știu, nu este cea mai bună abordare, însă e una realistă. Ce-a fost până acum am văzub, ce-a fi de acum încolo, vom vedea. Există multe incertitudini pentru noul an, multe întrebări și multe temeri. Dincolo ele, există și câteva evenimente predictibile deja. Aceste evenimente se înscriu într-un registru mai larg – de la politică la sport – și cred că vor pigmenta viața noastră în următoarele luni.

Dintre evenimentele cu conținut politic merită amintite măcar cele mai importante. Iată-le pe cele din ianuarieDepunerea jurământului de către președintele american Barak Obama (20 ianuarie); Alegerile legislative anticipate din Israel, unde premierul Benjamin Netanyahu este marele favorit (22 ianuarie); Alegerile legislative anticipate din Iordania, după dizolvarea parlamentului de către regele Abdallah II (23 ianuarie). Și în martie avem  Alegerile generale din Kenya, deopotrivă parlamentare și prezindențiale, pe care analiștii le așteaptă cu temeri (4 martie), dar și Alegerile legislative din Pakistan privite ca un test al democrației în această țară. În iunie se vor pregăti pentru alegeri prezidențiale Iranul și Tunisia, la 14 respectiv 23 iunie. În fine, în plin sezon fierbinte, undeva la sfârșitul lunii iulie, Germania va purcede la alegeri legislative, ocazie în care doamna Angela Merkel își va încerca șansele pentru a treia oară.

Pe plan cultural evenimentele anuale se vor succeda în următoarea ordine. Întâi vom avea Festivalul Internațional de Film Berlinala (7-17 februarie). S-a anunțat deja și președintele juriului: Wong Kar Wai, unul dintre cei mai prestigioși regizori ai momentului. Nu mult după – la 24 februarie – va avea loc, la Hollywood, înmânarea premiilor Oscar (a 85-a ediție). Luna mai ne va aduce în prim plan Festivalul de film de la Cannes (a 66-a ediție). La sfârșitul iulie avem Festivalul de Film Mostra ce se ține la Veneția, iar în octombrie decernarea premiilor Nobel. Dintre evenimentele sportive să nu uităm Cupa Confederațiilor de fotbal (Brazilia, 15-30 iunie), Campionatul Mondial de Atletism de la Moscova (10-18 iulie) și Campionatul Mondial de Natație de la Barcelona (19 iulie-4 august).

Un an plin de evenimente, așadar. Vor mai fi, pe lângă acestea, o seamă de evenimente naționale și locale. Dacă mai adăugăm pe cele imprevizibile, înseamnă că nu ne vom plictisi. Însă, dincolo de toate, nădădjuim ca Domnul să ne surprindă într-un mod plăcut anul acesta. Nădăjduim ca El să ne surprindă în mod plăcut, și chiar când o va face altfel să fim învățabili. Evenimentele vor veni și vor trece, vor fi comentate sau ignorate, însă viața noastră trebuie să se schimbe în fiecare zi. Chiar așa… în fiecare zi!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.