Iubirea și dorința

I

A dori ceva e, în definitiv, tendința de a poseda acest ceva, în care caz posesia înseamnă, într-un fel sau altul, ca obiectul să intre în orbita noastră și să ajungă oarecum a face parte din noi. Din acest motiv, dorința moare automat o dată cu dobândirea, dispare o dată cu satisfacerea. Iubirea, în schimb, este veștnic nesatisfăcută. Dorința are un caracter pasiv și în ultimă instanță ceea ce doresc dorind este ca obiectul să ajungă la mine. Sunt un centru de cravitația în care aștept să cadă lucrurile. Viceversa: în iubire totul e activitate. Și în loc de a consimți ca obiectul să vină la mine, eu sunt cel care mă duc la obiect și mă instalez în el.

Antiteză descrisă magistral de José Ortega y Gasset în lucrarea Studii despre iubire (Humanitas, 2002). Deși întreaga carte este un deliciu intelectual, fragmentul de mai sus mi-a atras atenția în mod aparte. Particularitatea iubirii este atât de bine surprinsă, tocmai prin separarea ei de dorință. O analiză deopotrivă antropologică și filozofică. Autorul operează o tăietură fină de bisturiu, alegând apele între două concepte ușor confundabile.

Din această cauză nimeni nu ajunge la capătul iubirii de Dumnezeu și de semeni. Întotdeauna suntem în traseu, depunând efort după efort. Viața se va termina înainte de a iubi în mod suficient. Nu există suficiență în iubire. Pe măsură ce ne adâncim în ea, simțim nevoia unei și mai mari avântări. Să reținem principiul și să-l aplicăm la viața noastră!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.