Armand Puig, un reputat teolog contemporan, descrie în câteva fraze perioada pe care tocmai o sărbătorim. Sunt zilele de luni, marți și miercuri, un fel de interludiu între cele două mari evenimente.
Zilele următoare intrării în Ierusalim au fost o perioadă de așteptare înainte de evenimentele finale. Sunt zile decisive pentru destinul lui Isus, căci acum se organizează complotul care Îl va duce la moarte: trădarea, detenția și judecata în fața lui Pilat. Reacția autorităților Templului la condamnarea publică a mercantilismului care domină aici nu se lasă așteptată. Autoritatea cu care acționează Isus le depășește previziunile și le pune sub semnul întrebării. El se poartă cu prudență: vine zilnic în oraș, unde face ceremoniile de purificare dinaintea Paștelui și vorbește publicului în Templu, dar în fiecare seară pleacă din Ierusalim, să-Și petreacă noaptea în Betania.
Aici El și ucenicii sunt găzduiți fie la Simon Leprosul, fie la cei trei frați (Lazăr, Marta, Maria), fie la alt simpatizant. Încordarea în relația cu autoritățile religioase crește. Până la urmă, autoritățile Templului se înțeleg cu Iuda, unul dintre cei Doisprezece, să li-L predea pe Isus când se va ivi ocazia. Marii preoți sunt convinși că Isus este un fals profet, dușman al Templului, care pune în pericol și statu qou-ul cu Roma, fragilul echilibru politic cu ocupantul. Văd în El un potențial lider politic care poate duce Israelul la dezastru.
(Iisus. Un profil biografic, Meronia, București, pp. 301-302)