„Încă o victorie ca aceasta și sunt pierdut!”

Exclamație aparent contradictorie rostită de Pyrrhus al II-lea, regele Egiptului (318-272 î.Hr.). Tocmai reputase o victorie asupra romanilor la Haracleea, în anul 280. Bătălia fusese extrem de costisitoare, mulți din vitejii săi fuseseră uciși sau răniți, iar resursele materiale consumate în bună măsură. Prin urmare, deși se întorsese victorios, această victorie îl costase prea mult.

Așa suntem și noi uneori. Intrăm în războaie ale vieții care, unele, nu sunt decât produsul propriilor ambiții. Suferim pierderi pe diferite planuri, dar nu ne oprim. Când în sfârșit răzbim într-un fel, ne dăm seama că pagubele au fost imense. Un alt război similar ne-ar ruina emoțional și nu numai. Poate că, uneori, ar trebui să ne aducem aminte de această victorie… îngrijorătoare.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.