„În măsura în care reușesc, mă mișc teologal”

Petre Țuțea nu poate fi ignorat. Pe măsură ce anii se scurg, multe din spusele înțeleptului devin tot mai atractive. Iată-l aici cum – în doar 5 minute – reușește să ne propună teme dintre cele mai ilustre. Avem antropologie, teologie și filozofie, dar, de fapt, avem o interpretare a umanității în incidența supremă a revelației. Produsul finit al acesteia din urmă este adevărul, iar ascendența noastră spre Dumnezeu este calea desăvârșirii.
Am găsit la Țuțea (atât în scrieri, cât și în interviuri) o vioiciune spectaculoasă a gândirii. Nu face concesii în privința normativului, nu se mulțumește cu interpretări frivole. Gravitează cu naturalețe în jurul marilor adevăruri iudeo-creștine și nu se sfiește să incrimineze ridicolul. A fost, fără îndoială, un spirit înalt și autentic. A fost un român care și-a depășit etnogeneza în multe feluri, un gânditor onest și candid.

comentarii

  • da , mare om , intelept si sincer ! chiar amuzant : ” Evolutia o ipoteza de travaliu ” :))
    daca binevoiti sa imi dati un PM cu mailul dumneavoastra , as dori sa va pun o intrebare ce ma urmareste de 2 luni !
    respect !

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.