Impresii torineze

I

După un drum lung, aproape nesfârșit, iată-mă întors în țară. Sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru ocrotire și har. Cele câteva zile petrecute printre torinezi au fost binecuvântate. Am reîntâlnit persoane pe care le cunoscusem cândva dar am cunoscut și altele noi. Determinarea cu care frații noștri din diaspora caută biserica și Cuvântul m-a uimit din nou. Fiind mai tinere și aflându-se în mijlocul unei culturi diferite, bisericile evanghelice de acolo sunt parcă mai pline de viață. Deși unii români s-au întors definitiv în țară, cei rămași lucrează cu spor la răspândirea Evangheliei. Am fost plăcut surprins auzind cum se duc în spații publice și-i caută pe conaționalii lor, oferindu-le un Nou Testament și conducându-i la Hristos.

Un element inedit pe care l-am observat la Biserica Penticostală Betel este că numărul familiștilor a depășit numărul tinerilor necăsătoriți. Nu era așa pe vremuri. Înainte era o mare de tineri – băieți și fete – necăsătoriți. Mai toți lucrau greu și mult, dar erau nelipsiți de la biserică. Acum lucrurile s-au inversat. Mi-a fost dat să vad părinti extrem de tineri, cupluri care in jurul vârstei de 20-22 de ani au deja un copil. Una dintre seri a fost pentru tătici, iar atunci mi-am dat seama cât de tineri pot fi unii dintre ei. Frații de acolo m-am lămurit că situația este generală. Mai în toate bisericile din diaspora italiană numărul familiștilor depășește numărul nefamiliștilor. Probabil avem în față o nouă provocare, o invitație indirectă de a ține studii mai multe pentru familii.

Încolo, mă bucur că am putut așeza și eu o cărămidă la edificiul spiritual al comunității. Deși au fost prezenți și din alte biserici din Torino, majoritatea au fost de la Betel. Fie ca bunul Dumnezeu să continue să lucreze în inimile lor și ale noastre, ale tuturor.

comentarii

 • apreciez admiratia care o aveti fata de biserica noastra, intr-adevar fiecare an aduce noutati in viata bisericii, desi multi sunt oameni simpli am vazut cum Dzeu a lucrat nespus de mult in biserica Betel ..perioada asta este o trezire impresionanta intre credinciosii de la Cultul Crestin dupa Evanghelie, de unde provin si eu,si chiar ortodocsi, foarte multi au fost botezati cu Dh Sfant, fiind la dragostea dintai multi s-au dedicat evanghelizarii..va mai asteptam intre noi

  • După cum știți, mai ales voi tinerii din Betel, am fost legat prin multe forme de slujire de această biserică. Relația cordială ce-o am cu actualii slujitori întregește bucuria.
   Sunt încântat să aflu de mișcarea Duhului din alte confesiuni prezente în Torino. Să lucreze Domnul în continuare.
   Voi reveni cu drag la voi de fiecare dată.
   Fiți binecuvântați!

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.