Idoli sănătoși

I

Nu știu dacă Dumnezeu a murit, după cum a spus Nietzsche, iar după el, au tot repetat-o mulți alții. Dar este de netăgăduit că idolii se bucură de o sănătate excelentă. Trăim într-o lume în care, multiplicați de canalele de comunicare și de imagini, prezența lor a devenit copleșitoare. Avem ideoli în fotbal, pe ecrane, printre cântăreți, la care se adaugă banul, triumful social și frumusețea. Conviețuim cu idoli portabili și micuți, unii dintre ei chiar simpatici și amuzanți. Alții sunt feroce, cer jertfe de sânge. Aceștia sunt idolii triburilor. Cei care transformă propriul lor grup, propria lor națiune sau facțiune într-un idol. Sunt cei care, din nefericire, au obiceiul de a face sacrificii umane.

Aserțiunea aparține lui Fernando Savater fiind parte dintr-o explicație mai amplă atribuită primei porunci a Decalogului. Savater este unul dintre cei mai populari filozofi spanioli ai momentului, un enciclopedist plin de sevă și care scrie pe diferite teme culturale.

Recomand cu acest prilej și cărticica din care am desprins citatul: Cele zece porunci în secolul al XXI-lea, apărută la editura Rao (București) în 2008. Veți găsi o apologie a Decalogului scrisă într-o manieră neconvențională. Autorul are grijă să arate cât de mult s-a schimbat societatea de pe vremea lui Moise până azi, apoi susține actualitatea poruncilor. O face cu suplețe și inteligență!

comentarii

  • sunt de acord cu cele scrise…personalsi eu m-am intrebat care sunt idolii contemporani.Raspusul pe care l-am primit a fost cel al propriei persoane.Traim intr-o vreme cand propria imagine conteaza atat pt noi cat si pt altii..pe langa celelalte: compiuter,muzica,sport,lectura…In cuvantu Domnului sta scris sa nu ne ocupam prea mult de fire ca-i starnim poftele(dorintele)

    • Așa este, Estera.
      Multe din cele scrise în articol noi le experimentăm în viața de zi cu zi.
      Să binecuvinteze Domnul întreaga ta familie.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.