“Oraşul avea multe atracţii turistice, printre care un teatru impresionant şi un cartier cu case de toleranţă, însă vizitatorii erau întotdeauna atraşi de un lucru cu adevărat excepţional: în centrul oraşului, într-un loc somptuos, cunoscut sub numele de Muzeu, fusese colecţionată cu costuri enorme şi arhivată atent pentru cercetare cea mai mare parte a moştenirii intelectuale a culturii greceşti, latine, babiloniene şi iudaice. Începând chiar din anii 300 a.Ch., regii ptolemaici care conduceau Alexandria au avut inspiraţia să atragă în oraşul lor învăţaţi renumiţi, erudiţi, şi poeţi, oferindu-le slujbe pe viaţă la Muzeu, alături de salarii atractive, scutiri de taxe, mâncare şi cazare gratis şi acces la resursele aproape nelimitate ale bibliotecii.
Beneficiarii acestei mărinimii au stabilit standarde intelectuale remarcabil de înalte. Euclid şi-a creat geometria în Alexandria; Arhimede a realizat o evaluare remarcabil de exactă a constantei pi şi a pus bazele pentru calculul valorii ei; Eratostene, postulând că pământul este rotund, i-a calculat circumferinţa cu o eroare de un procent; Galen a revoluţionat medicina; astronomii alexandrini au postulat un univers heliocentric şi au dedus că lungimea unui an este de 365¼ de zile şi au propus adăugarea zilei de 29 februarie la fiecare patru ani; geografii au avansat ipoteza că se putea ajunge în India navigând din Spania înspre vest; inginerii au dezvoltat hidraulica şi pneumatica; anatomiştii au înţeles pentru prima dată limpede că creierul şi sistemul nervos reprezintă un sistem unitar, au studiat funcţionarea inimii şi a aparatului digestiv şi au desfăşurat experimente legate de nutriţie. Nivelul realizărilor era pur şi simplu ameţitor.
Biblioteca alexandrină nu era asociată cu o anumită doctrină sau şcoală filozofică; interesele ei acopereau întreaga arie a cercetării intelectuale. Asamblând, perfecţionând şi înmulţind cunoştinţele acumulate ale întregii lumi, ea reprezenta un fel de cosmopolitism global.
(Fragment din Clinamen. Cum a început Renaşterea, de Stephen Greenblatt)