Generația Like & Click

G

Sub acest titlu (și siglă) se ascunde o întreagă generație. Sunt tineri sau mai puțin tineri, dar în orice caz aplicați la noile tehnologii. Mi-a plăcut sintagma și cred că-n bună măsură descrie o realitate. Nu mai putem modifica acest lucru, ci doar să-l evaluăm cât mai just cu putință. Dincolo de judecățile de valoare (dacă e bine sau rău), constatăm deocamdată că e inevitabil. Societatea se calează până la ultimul detaliu pe această nouă temelie. Realitatea virtuală devine inevitabilă într-o lume tot mai conectată și globalizantă.

Cu înțelegere și respect, aș face câteva mențiuni. Se adresează oricărui cititor care trăește în lumea reală, care e implicat în viața de zi cu zi în mod activ. Lovindu-se, într-un mod cel puțin utilitar, de internet și virtualitate, anumite precauții mi se par de bun simț. În primul rând, să nu ne luăm prea în serios: viața nu poate fi trăită exclusiv într-o manieră virtuală. Deși ne ajutăm cu aplicații și programe, totul nu poate fi suplinit. Niciodată o întâlnire într-o rețea de socializare nu poate avea savoarea unei întâlniri live. În al doilea rând, să fim realiști: riscul falsificării este mai mare în virtual. Dacă într-o relație față-în-față te poți da, cu ușurință, de gol, în cealaltă realitate poți prelungi suspansul. Aș spune că spațiul virtual devine, și din cauza aceasta, marea provocare a moralității. În al treilea rând, să fim încrezători: virtualitatea nu va anula realitatea fizică. Cel mult o va stâlci, îi va fura din nuanțe, dar nu o va anihila niciodată. Virtualitatea este doar o dedublare – adesea necesară – a propriei noastre existențe. Nici o contopire nu este posibilă, oricât de mult am evolua în această direcție.

Așadar. Să dăm LIKE și CLICK, dar să nu-i uităm artificialitatea. Pe zi ce trece numărul lor va crește, dar nu vom fi mai umani și nici mai îndestulați din această cauză. Va trebui să învățăm – într-un cadru deloc optim – să ne păstrăm propria individualitate și să ne dezvoltăm ca atare. Trebuie să reușim, altfel vom fi înghițiți de această lume ce ne propune o realitate în care, realmente, nu putem trăi. Viața, gândirea și flerul unui om nu pot fi mutate într-un calculator (deși mireasma acestora poate străbate până acolo).

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.