Ne apropiem de sărbători. Prin intermediul textelor și a colindelor, ne vom aminti de Nașterea lui Isus. Întruparea Mântuitorului ne va fi zugrăvită în culori vii, iar inimile ne vor vibra de încântare. E un adevăr știut, dar pe care-l reafirmăm prin gest și cuvânt. Și e bine că o facem. Convingerile au nevoie de redefinire și, mai ales, de rostire.
Ce-ar fi ca în această duminică să recitim câteva explicații ale Întrupării?! Unele vin de departe, din zorii creștinismului, altele mai de-aproape. Valoroase și suficiente pentru a ne pune pe gânduri, fie ca aceste citate să ne meargă la inimă.
Conciliul de la Calcedon (451)
„Hristos a posedat două naturi fără confuzie, fără schimbare, fără divizare, fără separare, caracterul distinct al naturilor nefiind nicidecum pierdut datorită unirii, ci proprietățile fiecărei naturi au fost păstrate.”
Luis Berkhof
„Natura umană a lui Hristos nu a fost impersonală nici măcar pentru o clipă. Logosul a asumat acea natură în subzistență personală cu Sine Însuși. Natura umană are o existență personală în persoana Logosului. Este in-personală și nu impersonală.”
John Murray
„Fiul lui Dumnezeu nu a devenit personal prin întrupare. El a devenit întrupat, dar identitatea Sa divină nu a fost suspendată.”
Giovanni Papini
„Orice s-ar face, Isus rămâne un sfârșit și un început, o genună de taine dumnezeiești la răspântia a două crâmpeie de istorie omenească. Antichitatea și Creștinismul nu s-e mai pot contopi. Înainte și după Hristos, era, civilizația noastră începe odată cu nașterea lui Hristos.”