Gabriel Băruță: câteva nostalgii

G

Ca mulți evanghelici bihoreni am fost și eu surprins de veste: Gabriel Băruță a obținut cel mai mare număr de voturi la Eurovision 2010 (faza națională). Piesa compozitorului ordădean (născut în 1979) a întâmpinat o sumedenie de peripeții în drumul ei pe podium. S-a făcut o întreagă discuție legată de încălcarea regulamentului privind intepretul englez, apoi s-au găsit variante înlocuitoare, am aflat apoi despre un prealabil refuz al lui Mihai Trestariu și așa mai departe.

Să revenim. Toate aceste inconveniente mai mult sau mai puțin artificiale nu au stins mirajul. În ceea ce privește compoziția propriu-zisă totul a mers grozav. Oamenii au fost chiar entuziasmați. Come as One a electrizat telespectatorii care au votat peste așteptări. Compozitorul s-a arătat și el luat pe sus de acest succes oarecum neașteptat. Interpretată în sonoritățile specifice muzicii rock, piesa a fost bine lucrată și expusă.

Înainte de a vă oferi și un alt fel de Gabriel Băruță aș face o mărturisire. Îi cunosc părinții (deși pe el nu-l cunosc personal); îi cunosc o parte dintre frați și istoria acestei familii. Gabriel a fost crescut într-un spirit evanghelic sănătos, fapt care acum nu mai înseamnă mare lucru pentru el. Trist, foarte trist… Nimeni nu contestă talentul și inteligența lui, dar cei care-i cunoaștem contextul nu putem să nu scăpăm un oftat. În acel oftat punem nostalgia de a-l fi ascultat pe Gabi cântând muzică creștină într-o atmosferă de același fel. Deocamdată se pare că nu ne este dat… dar să nădăjduim.

Nevrând să închei în această notă vă sugerez să ascultați o altă melodie gândită, aranjată și interpretată de Gabriel. Este de pe un album intitulat apărut în 2003. Piesa se numește Scrinul. Audiție plăcută!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.