Sensul frumuseții nu este pur și simplu plăcerea estetică pe care o produce, cât mai curând descoperirea armoniei creației și rolul contemplației în viața umană. Sensul curajului nu este pur și simplu capacitatea de a lupta, de a înfrunta dificultățile, cât măreția motivului pentru care să luptăm și să rezistăm. Sensul prieteniei nu este pur și simplu folosul pe care ni-l aduce sau confortul pe care ni-l oferă, cât comuniunea pe care o generează, în care ambii prieteni ajung la plenitudine. Impactul pe care îl produc aceste experiențe asupra subiectului îl împinge să le caute semnificația, să le interpreteze cu referire la ceva ce se ascunde în spatele lor și care este mai mare decât plăcerea sau decât admirația sau decât compasiunea pe care o suscită. Experiențele noastre sunt croite de un adevăr care le depășește particularitățile.
Într-o vreme în care se scrie tot mai puțin despre frumusețe, curaj și prietenie, José Noriega se încumetă să o facă. Și nu e vorba de o cutezanță oarecare pentru că profesorul Noriega inserează aceste aserțiuni într-o carte despre familie: Destinul erosului: perspective de morală sexuală (Galaxia Gutenberg, Tg. Lăpuș, 2011).
Lucrarea este un compendiu de exegeză, dogmatică și filosofie de cea mai înaltă calitate. Puține abordări de genul acesta am citit din partea unui om al bisericii. Noriega se ridică deasupra platitudinilor și a clișeelor, reușind un demers de toată frumusețea. Relația conjugală este așezată în cadrul mai larg al relațiilor sociale și pliată pe o antropologie sănătoasă. Toată stima!