File de istorie (4)

F

studentiiCunoscută sub numele de Mișcarea de la 4 mai, această revoluție culturală a marcat China anului 1919. De fapt, este vorba de încercarea unei reforme socio-politice care a traversat mai mulți ani (între 1917 și 1921). Pionii principali au fost studenții, ca de fiecare dată.

Constituiți într-o mișcare națională activă între anii 1918-1924, aceștia au protestat împotriva deciziilor luate la Conferința de pace de la Versailles prin care vechile avantaje date de germani Chinei reveneau acum Japoniei. După mai bine de o lună de demonstrații, proteste, greve și boicotori ale bunurilor japoneze, guvernul a cedat și a refuzat să semneze tratatul de pace cu Germania. Pe de altă parte, mișcarea a reactivat organizarea Goumindang-uului și a dat naștere, în cele din urmă, Partidului Comunist Chinez.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.