File de istorie (3)

F

Challenger_launch_on_STS-7Data de 4 aprilie 1983 va rămâne înscrisă în istoria cutezanțelor științifice omenești. Naveta Spațială Challenger, a doua navetă spațială construită de NASA (prima fiind în Columbia), și-a început prima sa misiune la această dată.

A reușit 9 misiuni complete, ceea ce dovedea progresul tehnologic extraordinar și deschidea posibilitatea explorării spațiului. A zecea misiune însă a fost fatală. Pe data de 28 ianuarie 1986, la doar 73 de secunde după lansare, o explozie de proporții a spulberat această minunăție a științei. Neputincioși și îngroziți, spectatorii și telespetatorii au fost nevoiți să asiste la ceea un triumf tramnsformat într-o dramă. Toți cei șapte membri ai echipajului au murit, iar NASA n-a mai efectuat nicio misiune spațială mai bine de doi ani. Challenger avea să fie înlocuită abia în anul 1992, de o altă navetă spațială numită Endeavour.

Challenger_flight_51-l_crewCosmonauții au urcat la bordul navetei plini de speranță, bazându-se pe o experiență îndelungată și pe succesul dinainte. Erau oameni bravi, oameni care s-au pregătit temeinic pentru ceea ce urmau să realizeze și pentru care meseria era, de fapt, o strălucită vocație. Aveau familii iubitoare și care-i admirau pentru ceea ce sunt și pentru ceea ce fac. Dar soarta  le-a fost potrivnică. O eroare fatală avea să-i transforme în martiri pe baricadele științei și tehnicii. Dar pentru noi, cei rămași să ne aducem aminte de ei, acești bărbați puternici și femei temerare vor rămâne cu zâmbetul din fotografie. E ca în viață: nu te poți supăra pe naveta spațială, nici pe meseria ce de bunăvoie ți-ai ales-o, nici pe cosmos. Trebuie doar să-ți faci datoria cu abnegație, restul e istorie!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.