Fericirile la RVE

F

Începând de azi, în fiecare joi (ora 9.00, reluare 21.00), se va transmite la Radio Vocea Evangheliei Oradea seria de mesaje Fericirile (Mat. 5.1-13). În număr de opt, aceste predici încearcă să explice fiecare Fericire în parte, aplicându-le vieții de credință. Un demers necesar și mereu de actualitate.

Subiectul a pus stăpânire pe mine la finele anului trecut. Îndelung studiat și predicat, fragmentul despre Fericiri l-am găsit totuși atât de proaspăt. Am identificat în el cele opt calități ale Împărăției lui Dumnezeu, antiteze de fapt la întreaga structură a împărăției lumești. A râvni la aceste fericiri înseamnă, în fond, să pășești vehement împotriva curentului. Niciuna nu e o calitate  înăscută. Toate trebuie dobândite, cultivate și păzite precum niște mărgăritare. Oricând le poți pierde, oricând poți degenera. Predica de pe Munte se deschide, așadar, cu postularea paradigmelor fundamentale. Este uimitor să vezi cum fiecare Fericire nuanțează și mai explicit conținutul Împărăției.

Dependența, Realismul, Gentilețea, Spiritualitatea, Compasiunea, Puritatea, Concilierea și Răbdarea – iată conținutul Fericirilor, descrise printr-un singur cuvânt. Un univers al virtuților, o provocare pe viață. Întotdeauna va trebui să avem grijă, întotdeauna va trebui să le căutăm. Niciodată nu le vom găsi, în mod natural, în noi. Nimeni nu se naște cu ele, nimeni nu le poate obține printr-o simplă inerție confesională. Temperamentul, mediul și educația lucrează adesea împotriva lor, dar totuși ele nu sunt o utopie. Oricine le poate avea, atâta vreme cât păstrează o relație profundă cu Hristos.

Sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru această oportunitate. Îmi doresc din suflet ca aceste predici să atingă inimile ascultătorilor. Îmi doresc să aducă zidire și entuziasm. Într-o lume care se pervertește vizibil, să fim noi mărturii puternice. Fie viața noastră un reper moral pentru ceilalți, iar Împărăția lui Dumnezeu să se extindă pe tot pământul.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.