Femeia și sfârșitul Occidentului

F

Cu ocazia lansării cărții Sfârșitul Occidentului?, autorul Lucian Boia ne oferă o lectură cu miez. Este vorba de o contramitologie ce o are în centru pe femeie ca epicentru al modificărilor culturale din ultimele decenii. După cum puteți viziona, istoricul român se joacă ilustru cu noțiuni de antropologie, strecurând o fină ironie în discurs. Emanciparea femeii este privită în contextul lui european, cu multiple ricoșeuri în plan social și cultural. Mutațiile care au survenit ulterior încep să nu mai surprindă pe nimeni, iar tocmai această atitudine laxă ar trebui să ne sperie.
În fond, micul fragment este o chemare la noramlitate. Este o invitație la a gândi cu propria minte și de a ține seama de realitatea lucrurilor și a fenomenelor. Profesorul Boia se dovedește din nou iscoditor și elegant în analiza ce-o face. Seria de autor pe care Editura Humanitas i-a consacrat-o este remarcabilă. Cărțile lui ar trebui să încapă în biblioteca oricărui intelectual care se respectă, indiferent de zona în care activează.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.