Fântâna lui Agar

F

Sclavă într-o familie de oameni bogați, cu mare trecere la stăpâna ei Sarai, Agar este profilul femeii exploatate în societatea antică. Temându-se că va rămâne fără urmași, stăpânul casei – Avram – are relații cu ea. Desigur, după o îndelungă consultare cu soția și – dacă judecăm strict biblic – la îndemnul acesteia (Gen. 16). Procedeul – deși revoltător în sine – era uzual în epocă. Numai că, odată rămasă însărcinată, Agar devine arogantă, disprețuindu-și stăpâna. Cum situația era și așa tensionată, Sarai nu poate rezista, așa că în face zile amare. N-o alungă, dar o determină să plece singură.

Iat-o pe Agar singură în pustie, lângă un izvor de apă. Femeie însărcinată și fără protecție de nici un fel, Agar face dovada unei vulnerabilități totale. Orice i se putea întâmpla, oricând viața ei se putea sfârși într-un mod stupid. Deși sclavă, ea avea o anumită protecție în casa stăpânilor ei, dar acum totul se năruise. Totul devenise imprevizibil și lipsit de speranță. Dar tocmai atunci, în cea mai adâncă întristare, Îngerul Domnului se arată. Înțelegem că – oriunde ai fi – Dumnezeu te găsește. De ce o face? Pentru a îți da o direcție. Agar fugea de stăpâna ei (și avea motive), iar Îngerul îi cere să fugă la stăpâna ei (deși nu avea motive). A face cale-ntoarsă însemna că te bizui exclusiv pe promisiunile lui Dumnezeu. I se spunea că va ajunge un neam mare și că, indiferent de circumstanțe, Dumnezeu va fi alături de urmașii ei. În mijlocul mâhnirii, Îngerul Domnului îi vorbește despre pruncul ce se va naște, îi anunță numele – Ismael – și-i dă acestei femei o nădejde.

Întreaga angelofanie se consumă la o fântână. Lahai-Roi se va numi ea, arătând spre una dintre atributele lui Dumnezeu: Fântâna Celui viu care mă vede. Era locul unde înțelesese doctrina omniprezenței lui Dumnezeu, unde constatase personal că El există și că-i pasă de oameni. Fără spectatori, Agar trăiește una dintre cele mai mari experiențe ale vieții ei. Apoi, plină de încredere, se întoarce în casa lui Avram. Băiatul se va naște, viața nu va fi roză, vor urma alte încercări și exilări, dar această femeie are deja temelia propriei întâlniri cu Dumnezeu. Nimic nu mai putea s-o clintească în mod definitiv, nici o încercare nu mai era prea mare pentru viața ei. În fiecare zi clădea relația ei Domnul și își trăgea seva din promisiunile rostite la fântână.

Experiența Agarei ar trebui să ne motiveze și pe noi. În cele mai întunecate momente ale vieții, ar trebui să ne ridicăm ochii spre Dumnezeu. Relația noastră cu El capătă greutate în astfel de momente. Fără aceste puncte de tensiune viața noastră spirituală ar fi lâncedă. Blazarea și deznădejdea ar pune stăpânire pe inima noastră în mod definitiv. Prin urmare, fiecare trebuie să avem fântâna noastră. Lahai-Roi nu este un nume dat cândva unui izvor, ci numele pe care fiecare trebuie să-l dăm propriei experiențe cu Dumnezeu.

comentarii

  • excellent! Multumesc pentru postare !
    am invatat ceva: imi voi trage seva din promisiunile lui Dumnezeu care au fost , chiar daca pt moment :cerul tace !!

    fii binecuvantat !

    • E o încântare să aflu că micul meu eseu te-a încurajat. În fond, tot ce scriu pe aici este pentru potențiali… beneficiari. Și eu sunt așa de binecuvântat citind textele altora (în diferite forme), iar când pot fii la rândul meu o binecuvântare e minunat.
      Domnul cu tine.

  • M-am tot gândit la situația creată cu bună știință de Sarai!
    Sunt femeie și probabil ar trebui să-închid ochîii- ca să nu tulbur aureola feminității, să nu trădez…dar…
    Văd în Sarai creatoarea dezastrului uman care se evidențiază cel mai bine în zilele noastre!
    Pentru mine Sarai este copia fidelă a Evei!- Clona chiar! De ce?- pentru că peste Eva a venit ispita , n-a putut rezista(știm cu toții păcatul din Eden al Evei )iar acum blestemul se repetă prin Sarai care O CHEAMĂ;INVITĂ; SI O DUCE PE SLUGA EI AGAR -în patul lui Avraam… apoi -SE VAITĂ PÂNĂ ÎN ZILELE NOASTRE!
    Avraam este tatăl a două neamuri care nu se suportă, se urăsc, având ambele pretenții de legalitate primordială asupra părintelui Avraam .
    Atentie!- ce explicit! Geneza 16(11-12….1 Îngerul Domnului i-a zis: „Iată, acum eşti însărcinată şi vei naşte un fiu, căruia îi vei pune numele Ismael, căci Domnul a auzit mâhnirea ta. 12 El va fi ca un măgar sălbatic printre oameni; mâna lui va fi împotriva tuturor oamenilor, şi mâna tuturor oamenilor va fi împotriva lui şi va locui în faţa tuturor fraţilor lui.”) cu trimitere specialâ la versetul 12!!!- valabil azi, când toate popoarele ,mai ales Europa trăiește nebunia aleasă de Sarai ,de-a oferi rang de odrăslire lui Avraam și slugă!!!! Sămâța din promisiune se poartă în ură și războaie cu sămânța oferită de neânțelepciunea Sarei!!!
    O decizie nesănătoasă luată fără Dumnezeu poate binecuvânta sau blestema -N- generații!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.