Exercițiu de neuitare: Tudor Vianu

E

La 21 mai 1964 se stingea, la București, unul dintre cei mai mari esteticieni, critici literari și eseiști români: Tudor Vianu.

Henri Zalis îi alocă lui Vianu o biografie exemplară (Viața lui Tudor Vianu, Atlas, București, 1997). Scrisă cu măiestrie și precizie, această carte prinde bine atât sensurile unei vieți, cât și geniul unei opere. În opinia biografului, „este vorba de un spirit împins în direcții variate, nu toate convenabile felului său de a fi; un om trăindu-și drama, în sispută cu soluțiile de existență care ărmâne constant credincios crezului de cultură, mecanismului interior al cunoașterii.” (p. 11)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.