Exercițiu de neuitare: Porumbescu

E

Într-o zi ca aceasta, cu mulți ani în urmă (în 1883) se stingea din viață unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii: Ciprian Porumbescu. Bucovinean până în adâncul sufletului, fiu de preot ortodox, studiază muzica la Suceava, Cernăuți și Viena. A avut privilegiu să învețe pe lângă Anton Bruckner și Franz Krenn.
Printre cele mai importante lucrări amintim Baladă pentru vioară și orchestră, dar și opereta Crai nou pusă în scenă pentru prima dată la sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov. Pentru cei mai puțini familiarizați cu perioada comunistă, mai amintim că a compus și melodia Trei culori, o melodie ce va fi devenit imn în respectiva perioadă.
Mult prea devreme, la doar 29 de ani, se stinge răpus de tuberculoză. Închide ochii în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu, sub privirile îndurerate ale tatălui și surorii sale, Mărioara.
Oare ce ar fi mai potrivit decât să ascultăm, in memoriam, celebra Baladă. Doar răsuflarea să ni se audă discret când vioara ne va răsfăța cum numai ea știe s-o facă.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.