Exercițiu de neuitare: Karol Vojtyla (papa Ioan Paul II)

E

La 2 aprilie 2005 se stingea papa Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai influenți oameni ai secolului XX. Karol Vojtyla, căci acesta-i va fi fost numele înainte, s-a născut într-un orășel anonim din Polonia anului 1920. Mama, extrem de pioasă, și-a dus fiul încă de mic la biserică. Obișnuia să spună cunoștințelor că fiul ei, când va fi mare, va fi un veritabil slujitor al lui Dumnezeu. N-a ajuns, din nefericire, să-i vadă evoluția. Când Karol împlinea 9 ani, ea s-a stins în urma unei boli incurabile. Își urmează studiile, ajungând în cele din urmă la Facultatea de Filozofie din Cracovia. În timpul dominației naziste, ajunge să lucreze într-o fabrică de produse chimice, iar în 1941 îi moare și tatăl. După acest moment își începe studiile teologice.

Și iată cum, în scurgerea anilor, micuțul Karol rămas succesiv orfan de mamă și de tată, urma să devină preot, apoi episcop, arhiepiscop și cardinal. Înscăunarea sa la Vatican (18 octombrie 1978) avea să fie o surpriză de proporții. Din 1522 conclavul nu mai alesese un papă de altă naționalitate decât cea italiană. La 13 mai 1981, pe când se pregătea să salute mulțimea adunată în Piața San Pietro, este ținta unui atentat. Glonțul asasin a fost tras din apropiere, papa fiind la un pas de moarte. O mână a tras glonțul, o altă mână i-a modificat traiectoria – spunea pontiful mai târziu. Alte două tentative de asasinat au fost dejucate ulterior în Venezuela și Filipine.

Decizia înscăunării se dovedea, de la un an la altul, de bun augur. Ioan Paul al II-lea a avut un pontificat de 26 de ani, al treilea ca lungime de la Petru până azi. Călător neobosit, el urma să devină o figură reprezentativă a lumii. Nu pregeta nici un efort în a-și suține enoriașii, dar nici nu se trăgea înapoi când era vorba de alte spații religioase. A fost primul papă ce a intrat într-o sinagogă și, deopotrivă, într-o moschee. A fost primul care a călcat într-o țară majoritar ortodoxă cum este România. A luptat în mod deschis împotriva comunismului din Polonia, dar influențele sale au fost resimțite în toate celelalte țări dominate de această boală. S-a opus cu tărie oricăror forme de totalitarism și intoleranță în general.

În 1990 se îmbolnăvește ne Parkinson. Suferința și disconfortul generat de acest sindrom nu i-au stăvilit idealurile. A călătorit la fel de mult, Vaticanul ajungând în 2003 să poarte relații diplomatice cu 172 de țări. După anii 2000 începuse numărătoare inversă. Trupul îi era tot mai slăbit, iar complicațiile de sănătate erau tot mai apăsătoare. Lucrurile au fost însă ținute sub control până la începutul anului 2005. Înainte de sosirea verii, trupul a cedat, iar unul dintre cei mai influenți și longevivi episcopi ai Romei s-a stins. A lăsat în urmă pilda vie a unei implicări totale. Devotamentul și deschiderea sa vorbesc și azi de la sine. Tactul și perseverența de care a dat dovadă sunt luate și azi drept model. Karol Wojtyla a fost un pontif trecut prin toate ale vieții: sărăcie, prigoană, cercetare și responsabilități tot mai mari. Specializarea la nivel doctoral în filozofie și teologie îi asigură un loc binemeritat între gânditorii moderni. A trăit pentru a învinge și a învins pentru a trăi!

 

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.