La 24 ianuarie 1932 se năștea în Nijkerk (Olanda), unul dintre cei mai îndrăjiți scriitori creștini: Henri Nouwen. A fost preot catolic (Arhidioceza Utrecht), profesor, scriitor și teolog. Din tinerețe a manifestat un interes aparte pentru psihologie, pastorală, spiritualitate și dreptate socială. Din propriile mărturii, Nouwen a fost influențat de gândirea lui Anton Boisen, Thomas Merton, Rembrandt, Vicent van Gogh și Jean Vanier.
Aproape două decenii a predat la instituții de prestigiu, dintre care menționăm: Universitatea Notre Dame, Yale Divinity School și Harvard Divinity School. S-a remarcat în plan academic printr-o gândire ascuțită, prin studii teologice profunde și un impact extraordinar asupra studenților. Dar, acest mare om al cuvântului și-al faptei, nu și-a găsit cu adevărat împlinirea decât în partea a doua a vieții sale, atunci când a deschis Centrul Arca, în Ontario (Canada).
Acest centru a fost conceput ca un popas sufletesc și trupesc al persoanelor cu dizabilități. Nouwen a pus pe picioare această spectaculoasă lucrare împreună cu Jean Vanier, prietenul său de nădejde. De-a lungul anilor, înconjurat de oameni inimoși și pricepuți, el a adus o rază de lumină în sufletele multor suferinți. A avut o atenție aparte pentru cei marginalizați, pentru neputincioșii lumii, pentru cei care au experimentat dureri adânci. S-a simțit responsabil într-un mod aparte pentru toți care nu pot înțelege esențialul din lucruri, care încearcă dar ratează mereu bătălia pentru moralitate și credință. Dintre cărțile apărute în limba română trebuie să menționăm Întoarcerea fiului risipitor. Lucrarea este o meditație profundă pe marginea pildei Mântuitorului, amplificată de tabloul cu același nume a lui Rembrandt.
S-a stins la 21 septembrie 1996, în urma unui atac de cord pe când se afla în țara natală, Olanda. Tocmai călătorea spre RUsia pentru a participa la un documentar pe marginea cărții sale Întoarcerea fiului risipitor (datorită faptului că tabloul menționat se află la Muzeul Ermitaj). Înainte să ne părăsească a avut grijă să ne lase o prețioasă moștenire: 39 de cărți și sute de articole. Majoritatea acestor cărți sunt bestseller-uri, iar în 2003 s-a clasat pe primul lor între cei mai bine vânduți autori catolici și protestanți (potrivit Christian Century). Spirit frământat și dilematic, adesea în luptă cu propriile porniri, biciuit de ispite de tot felul, Nouwen a rămas în istorie pentru franchețea și gentilețea lui. Scrierile sale vor fi mereu actuale tocmai pentru că sunt rupte din viață și pline de sevă.