Evenimente de 1 Mai

E

Zi istorică în spațiul românesc, 1 Mai ne întâmpină solar și în 2012. Este una dintre sărbătorile (puține, de altfel) care au străbătut toate regimurile politice, primind de fiecare dată culoarea ideologică aferentă. După Revoluție, anii electorali au avut – după părerea mea – câte un 1 Mai excepțional. Generozitatea candidaților – la diferite nivele – a făcut din Ziua muncii un eveniment de mare încărcătură. La fel se întâmplă și de data aceasta când strategia partidelor țintește departe, dar prin stomac. Grătarele, mititeii și muzica (folclorică în special) îmbată o țară întreagă, într-un soi de alienare ce ar trebui să ne îngrijoreze. Se dau cadouri electorale, se împart zâmbete, se fac promisiuni sprințare.

Ei bine, pentru a echilibra oarecum balanța, aleg să vă prezint mai jos – în ordine cronologică – ce s-a mai întâmplat de 1 Mai în alte vremuri și cu alți oameni. Bunăoară, în 1359, Constantinopolul recunoștea autonomia Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș. În 1581 Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei, fapt însemnat pentru țărișoara noastră încă neformată. La 1786 urechile vienezilor erau încântate de jovialitatea Nunții lui Figaro în premieră absolută (la Burgtheater). La antipozi, turcii pătrund la 1821 în Moldova și în Țara Românească pentru a înăbuși revoluția lui Tudor Vladimirescu. În prima zi de mai, anul 1949 s-a născut pictorul și academicianul Gheorghe Pătrașcu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României moderne. În 1956 se înființează Institutul de Arhelogie din București, o școală ce-și va câștiga repede un renume internațional. Actrița Maia Morgenstern se naște la 1 Mai 1962, ocazie cu care îi transmitem LA MULȚI ANI! Elvis Presley se căsătorește și el cu Priscila (Beaulieu) tot într-un 1 mai 1967, o căsătorie cu o notă de tragism îndelung discutată. În 1994 Ayrton Senna moare sub privirile fanilor pe circuitul de Formula 1 din San Marino. Și, pentru că tot ni s-a dat de grijă, menționăm anul 2002 când a început să funcționeze Garda de Mediu. Prin urmare… atenție pe unde faceți (sau nu faceți) focul!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.