Evanghelia harului

E

Față în față cu spectacolul ieftin oferit de anumite medii evanghelice, vă propun un citat din Brennan Manning, evanghelistul vagabond:

Evanghelia harului elimină fascinația față de teleevangheliști, de superstaruri carismatice și de eroi ai bisericii locale. Ea aruncă în aer teoria celor două clase de membrii care operează în multe biserici americane. Pentru că harul vestește adevărul extraordinar cum că totul este dar. Tot ce este bun ne aparține, nu de drept, ci prin generozitatea extraordinară a unui Dumnezeu plin de har. Deși există multe lucruri pe care ni le-am câștigat noi înșine – diploma, salariul, casa și grădina – toate sunt posibile numai pentru că am primit atât de mult: viața însăși, ochi pentru a vedea, mâini pentru a atinge, o minte pentru a concepe idei și o inimă care să bată de iubire. L-am primit pe Dumnezeu în sufletele noastre și pe Hristos în trupul nostru. Avem puterea de-a crede atunci când ceilalți se îndoiesc, să sperăm atunci când ceilalți disperă, sa iubim atunci când ceilalți suferă. Toate acestea și multe altele sunt daruri, nimic mai mult; nu sunt premii pentru credincioșia noastră, pentru caracterul nostru generos sau pentru eroismul vieții noastre în rugăciune.

(Evanghelia vagabonzilor, p. 20-21)

comentarii

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.