Eticheta

Paul Constantinescu

P

Căutându-L pe Prunc

Dintre narațiunile Nașterii, avem aici fragmentul din Matei 2.3-8. Parte din Oratoriul Bizantin de Crăciun (de Paul Constantinescu). Materialul vine oarecum în completarea celui precedent, despre Întoarcerea păstorilor și îi are în centrul atenției pe magi. Poate sunt cele mai controversate personaje din evanghelii (sub aspectul identității), dar și exemplele noastre de devoțiune pentru Prunc...

Hristos se naște!

Dacă tot l-am introdus pe Paul Constantinescu este oportun să oferim în aceste zile fragmente din celebrul Oratoriu Bizantin de Crăciun. Este porțiunea cea mai exaltată, momentul în care ascultătorii sunt invitați să-L înalțe pe Hristosul Întrupat. O adevărată desfășurare de forță atât vocal cât și instrumentală, într-un stil bizantin de toată frumusețe. Audiție rodnică!

Întoarcerea păstorilor

Pentru că tot am vorbit despre Paul Constantinescu vă propun o parte din Oratoriu Bizantin de Crăciun. Este momentul redat în Luca 2.20 și care descrie entuziasmul păstorilor. L-au văzut pe Prunc, iar acum inimile lor sunt pline de bucurie. Experiența lor trece dincolo de orice închipuire. Adorația pe care o aduc lui Dumnezeu este cu adevărat pilduitoare, iar atmosfera cerească.

Exercițiu de neuitare: Paul Constantinescu

În anul 1963, într-o zi ca aceasta, se stingea compozitorul Paul Constantinescu. A văzut lumina zilei la Ploiești (30.06.1909), unde și-a început și primele studii muzicale sub îndrumarea lui Boris Koffer, Traian Elian și Ioan Christu Danielescu. A plecat apoi la Conservatorul din București, unde a studiat compoziția cu Mihail Jora. Creația lui se întemeiază pe folosirea muzicii populare și...

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.