EROII CREDINȚEI la RVE

E

Abel cu-a lui jertfă; Enoh și căutarea sa de-o viață; Noe cel scos din apele potopului; Avraam și Sara care devin părinți la bătrânețe; Moise cel neînfricat; Isaac și Iacov cei binecuvântați, toți aceștia – și mulți alții – alcătuiesc o galerie ce poartă numele de Eroii credinței. Enumerați în Evrei 11, acești eroi alcătuiesc ceea ce-am putea numii istoria lui Dumnezeu. Toți au trăit în vremurile vechitestamentale, dar acum ne sunt creinoați din nou și oferiți drept pilde. Ceea ce-i unește nu este vârsta, nici preocupările, nici istoria umană, ci credința. În momente esențiale ale vieții lor, ei oameni ca și noi, au făcut importante salturi ale credinței. S-au încrezut în Dumnezeul adevărat atunci când nimeni n-o mai făcea în jurul lor. Au acționat adesea împotriva logicii, a tradiției și a evenimentelor. Dar întotdeauna au făcut-o bizuindu-se pe puterea și promisiunile lui Dumnezeu.

Ei bine, acesta va fi subiectul seriei de mesaje care începe azi la Radio Vocea Evangheliei Oradea și se va transmite în fiecare joi (ora 9.00 și reluare 21.00). Vor fi mai mult de zece predici, pentru că vrem s-o amintim și pe curajoasa Rahav, pe Ghedeon, Barac, Samson, Ieftaie, David și Samuel. După cum vedem, nu sunt doar eroi, ci și eroine. Nu doar vârsnici, ci și tineri. Nu doar patriarhi, ci și judecători și regi. O lume în miniatură, am zice. Oamenii aceștia sunt coloana vertebrală a Vechiului Testament, personajele prin care Dumnezeu a acționat în istoria lumii. N-au fost nici pe departe perfecți, dar s-au pus în slujba Celui Preaînalt și au purtat drapelul Lui printre popoare. Au lăsat în urmă o mărturie puternică, un exemplu grăitor pentru tot restul istoriei umane.

Sper ca această nouă serie de predici să atingă inimile ascultătorilor. Să ofere înțelepciune și prudență, dar să și energizeze mințile noastre.  Să înțelegem – pentru a câta oară? – că Biblia are un mesaj mereu actual. Personajele ei nu sunt mitice, sunt oameni careu au trăit în viața reală și au fost supuși acelorași slăbiciuni ca și noi. Tocmai din această cauză ei sunt credibili și-i simți atât de aproape de noi. Fie ca aceste „reîntâlniri” cu personajele biblice să ne îndemne la mai multă credință și ascultare. Avem încă multe de învățat, avem nuanțe care ne așteaptă să le explorăm și să le aplicăm la viețile noastre.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.