Iată o faptă mare petrecută în Transilvania secolului al XVI-lea. Nu doar în Occident, în acele țări atinse în mod direct de Reformă, s-au emis edicte de tot felul. Nu doar acolo au fost mișcări serioase din punct de vedere confesional, ci și la noi.
Edictul de la Turda a fost un decret important emis în anul 1568 de către Dieta Transilvaniei, ţinută la Turda. Prin aceasta se proclama libertatea conştiinţei şi a toleranţei religioase faţă de unele confesiuni religioase existente în Transilvania. Cu aceeași ocazie asistăm la declararea a patru culte drept confesiuni oficiale oficiale: romano-catolicismul, calvinismul, lutheranismul şi unitarianismul.
Edictul a fost iniţiat şi susţinut de către regele maghiar Ioan al II-lea Sigismund Zápolya (1540-1571), principe al Transilvaniei între anii 1570-1571. Prin complexitatea lui, dar și prin aplicabilitatea specifică, a fost primul document de acest gen din istoria Europei. Am reușit și noi – cândva – să fim primii la ceva necesar și de calitate. Am avut idei pe care le-am fructificat până la capăt, articulându-le așa cum situația o cerea.
Decretul a fost emis pentru a nu se ajunge la lupte între cele patru confesiuni menționate. Ar fi fost un război confesional purtat pe două fronturi de fapt: catolicism versus protestantism. În spațiul transilvănean se pare că n-a existat așa ceva. La o distanță apreciabilă de centrele Reformei, se pare că a fost mai ușor. Iată un document important, interesant și care merită mai multă atenție!
Documentul este laudabil pe deoparte si foarte bun pentru unii, insa acest document este si o dovada de discriminare crasa a celei de a patra natiuni si a religiei lor. ” Büdös Olah ” pe care celelalte trei natiuni cu religile lor l-au gasit aici cand au emigat care de pe unde , era din nou ignorat .
Da, așa este. Probabil asemenea documente ar merita o dezbatere aparte. Te aștept cu propuneri și pârghii de discuție.
Fii binecuvântat!