Ecoul unei întâlniri

E

Au trecut mai bine de cinci ani de atunci. Se întâmpla la Geneva, mai exact pe faleza Lacului Lemann. Slujeam pe atunci în Biserica Română de acolo și primeam tot felul de vizitatori. S-a numărat printre ei și Cristian Florea. Auzisem de el dar nu-l cunoscusem personal. Este unul dintre foștii preoți ortodocși convertiți. După o slujire conștiincioasă în Biserica Ortodoxă, fratele Cristian a avut un moment al întâlnirii personale cu Dumnezeu. Cum se întâmplă de obicei, acest lucru s-a întâmplat printr-un vecin cu adevărat credincios. Pilda acestuia l-a făcut să-și pună întrebări iar apoi, din aproape în aproape, a ajuns la o experiență autentică în planul credinței.
Toate acestea (și încă multe altele) le-am discutat arătându-i catedrala lui Calvin, frumusețea micului oraș elvețian împreună cu parcurile lui. Am aflat, bineînțeles, despre opoziția rapidă a mai marilor săi. Apoi mi-a povestit despre felul cum a fost excomunicat, ieșirea forțată din casa parohială și începutul unei alte vieți. Avusese loc nașterea din nou, iar lucrul acesta se răsfrângea asupra tuturor detaliilor vieții. Soția lui s-a convertit și ea, botezându-se împreună.
După această damnare publică regizată impecabil de ierarhii locului, Cristian a început să constuiască noul său edificiu spiritual. A devenit membru într-o biserică baptistă din Banat, iar apoi s-a înscris la Institutul Teologic Baptist. Fire meditativă și autodidactă, el a reușit în câțiva ani să înțeleagă tot mai mult dogmatica evanghelică. Concomitent a început să călătorească depunându-și mărturia. Pe măsură ce lunile se scurgeau, inima îl îndemna să predice adevărata pocăință și autoritatea normativă a Scripturii. A făcut-o și continuă să o facă și în prezent, acum fiind deja pastor misionar.
Materialul video ce vi-l propun descrie în sinteză mărturia lui. Probabil unii nu ați vizionat-o, dar vă asigur că merită. Spre deosebire de alți foști preoți, Cristian nu lovește în Biserica Ortodoxă. Apreciez lucrul acesta la el și cred că procedează corect. Se roagă pentru foștii lui colegi și pentru superiorii săi. Conduce o organizație care adună foști preoți convertiți acum, încercând să declanșeze o reformă în acest spațiu. Să-i urăm succes și însoțirea Domnului!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.