Dumnezeul soției lui Iov

D

Și-a văzut copiii zdrobiți sub dărâmături. Și-a văzut averea risipită într-o calamitate fără noimă. Și-a văzut soțul chinuit de o boală care nu mai vrea să treacă. Și toate acestea într-o singură zi. A fost ziua fatidică, ziua care schimba destinul unei familii. Ceva mai presus de imaginație, ceva care nu poate fi înțeles cu mintea. O mamă care și-a îngropat cei zece copii, o soție care asistă neputincioasă la durerea soțului ei. O femeie pentru care viața se creionează în culori sumbre, morbide.

La capătul atâtor suferințe, într-o disperare vecină cu depresia, nevasta lui Iov alege să vorbească. Cred că nimeni n-ar putea-o judeca. Se apropie de soțul ei și-i spune: Încă rămâi neclintit în curăția ta? Blestemă-L pe Dumezeu și mori! (NTR, Iov 2.9). Puteți citi aici aproape orice. Surprindere, revoltă, compasiune – toate laolaltă. Este singura dată când vorbește această femeie, dar cuvintele ei spun atât de mult. Pe om îl cunoști cel mai bine în momentele maxime (fie de bucurie, fie de necaz). Aceste cuvinte rostite sub o presiune emoțională teribilă ne lasă să vedem în sufletul bietei femei. Ne lasă, de asemenea, să-i evaluăm relația cu Dumnezeul soțului ei. Într-un fel era și Dumnezeul ei, după cum vom vedea, însă un atât de diferit în acele ceasuri grele. Supusă unei probe de mare intensitate, neputincioasa femeie face o adevărată mărturisire de credință.

Dumnezeul ei este viu. Nu te poți raporta decât la cineva care există. Nu poți avea o relație efectivă cu un cadavru. Chiar animozitățile presupun existența celuilalt. Or, femeia îi sugerează soțului să blesteme. Să recupereze într-un fel legătura cu divinitatea. Să-i dea replica lui Dumnezeu care, iată, a îngăduit o așa nenorocire. Se dovedește, din nou, că nimeni nu-L poate ignora pe Dumnezeu. Încercările vieții te obligă la un anumit tip de raportare, oricare ar fi ea.

Dumnezeul ei este personal. Deși Creatorul întregului univers, Făuritorul întregii istorii, acest Dumnezeu uimește prin felul Său de-a fi. El ia aminte la ceea ce spune fiecare, își pleacă urechea la fiecare rugăciune. Uitat de lume, nenorocit în multe feluri, Iov rămâne totuși în atenția lui Dumnezeu. Ce spune el – orice ar spune – se aude până în cer. Soția sa știe lucrul acesta foarte bine. Nu e teistă, nu crede într-un Dumnezeu implacabil și distant, ci într-un Dumnezeu atent la trăirile și rugăciunile oamenilor.

Dumnezeul ei este drept. Femeia știe că blestemânu-L, El nu va rămâne indiferent. O rebeliune de felul acesta nu va rămânea nepedepsită. Dumnezeu nu se va lăsa dezonorat și, astfel, va pune capăt suferinței soțului ei. Din câte ne dăm seama, ea nu s-a îndoit nicio clipă de justețea acțiunilor divine. Aproape matematic, pe cale de consecință, această femeie știe mult despre caracterul și natura lui Dumnezeu.

Pe ansamblu, soluția cu care ea vine înaintea lui Iov nu este în regulă. După reacția acestuia ne dăm seama de acest lucru. Pe de altă parte, trebuie să acordăm circumstanțe atenuante aceste femei. Era distrusă așa cum ar fi orice mamă rămasă fără copii. Era debusolată așa cum ar fi fost orice soție văzându-și soțul suferind. Pe fondul acesta ar trebui să interpretăm acele cuvinte de disperare. Dincolo de ele, într-un mod straniu, soția lui Iov știa totuși mai multe despre Dumnezeu decât mulți creștini nominali de azi.

 

comentarii

 • Una din cele mai frumoase scrieri/ziceri pe care am „auzit-o” pana acum despre sotia lui Iov. Profunda analiza din spatele unei singure fraze. Felicitari! Fiti binecuvantat!

 • in 43 de ani de viata sunteti primul pe care il aud ca incearca sa o inteleaga.Si aveti dreptate.Eu tocmai meditez de o bucata de vreme incoace la faptul ca Iov a pierdut tot dar a trebuit sa-si pastreze trei prieteni si sotia. nu stiu daca vreodata s-a gandit „doamne de ce mi i-ai lasat pe cap”(cred ca nu). Dar pana la urma a fost „pedepsit ” sa se roage pentru prietenii lui si sa mai aiba 10 copii cu sotia… intr-adevar numai un Dumnezeu adevarat poate lucra in chip asa de minunat.

 • Lipseste totusi ceva din analiza de mai sus. Si anume finalul cartii unde se spune ca Iov a avut din nou copii. Si tot 10. Cu aceeasi nevasta, nu? Si totul e privit ca o binecuvantare a lui Dumnezeu pentru credinciosia lui Iov. Iar parte la aceasta binecuvantare este si sotia lui.

  Mai mult, numai despre cei 3 prieteni ai lui Iov Dumnezeu spune ca au vorbit gresit. Si numai pentru ei Dumnezeu cere sa fie aduse jertfe. Pentru sotia lui Iov, nu!

  Complicata problema …

  • Da, complicată problemă. Sunt de acord.
   Mulțumesc de completare, de fapt pentru că ai adăugat epilogul.
   Domnul fie cu tine!

 • Adevarat si frumos spus :)! Cred ca doar odata in viata am gandit ca ea. Cumplit e momentul, dar cu cata gingasie ne scoate Dumnezeu de acolo …

  • Cred că mulți au trecut măcar o dată în viață prin ceva similar. Ce bine că Dumnezeu e alături de fiecare dintre noi.

 • …SUGHITE ZILELE ASTEA SARACA. CHIAR AZI AM VORBIT DESPRE EA. MEDITAM. IN MASINA IMPREUNA CU O FAMILIE TANARA. INTR-UN MOMENT DE RASCRUCE ,CAND CERUL A PUS MANA SA SCHIMBE TOT IN FAMILIA LOR, DUMNEZEU A „LUAT” PE CEI RAI SI „A LASAT” PE CEI BUNI. I-A LUAT TOT LUI IOV ,DAR I-A LASAT SOTIA. INTR-ADEVAR UN DUMNEZEU MINUNAT AVEA.

 • ….frumos….dar nu sunt deacord in totalitate.de ex:Dumnezeu este drept…dar,nu prea as fi deacord cum este prezentata drptatea Lui in acest context.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.