„Dumnezeu se arată și se dăruiește omului”

D

Reflectând la fenomenul creștin, la ceea ce constituie efectiv realitatea creștină, m-am convins atât de-a lungul predării teologiei, cât și prin contactul cu credincioșii, că nu poate fi în nucleul său central o relație de comunicare, un raport de viață, de adevăr, de iubire între om și Dumnezeu. De fapt, evenimentul creștin se realizează din momentul în care omul primește în sine Cuvântul și viața pe care Dumnezeu le dăruiește. Acesta e datul fundamental care definește noua și unica realitate a creștinismului oferindu-i cea mai adevărată și concretă semnificație, totodată îi arată marea și minunata bogăție existențială.

De-o parte Dumnezeu se arată și se dăruiește omului printr-o lungă istorie a evenimentelor mântuitoare care culminează în Hristos, de cealaltă parte creatura umană se deschide prin credință pentru a înțelege și primi manifestarea divină. În uniunea de viață care se stabilește între cei doi se actualizează sensul plenar și valoarea ultimă a existenței omenești ca o existență renăscută, matură, disponibilă față de comunicarea cu alții și cu lumea. Iată ceea ce este omul nou, creștinul!

(Renzo Lavatori)

comentarii

  • „că nu poate fi în nucleul său central o relație de comunicare, un raport de viață, de adevăr, de iubire între om și Dumnezeu.”???

    e bine pus acel NU acolo? deoarece stim ca POATE FI intre om si Dumnezeu asemenea relatie si raport, doar bazat pe harul lui Dumnezeu? nu cumva acel Nu e pus aiurea colo? sa poate lipseste ceva din fraza, de la sf ei?

        • ma opresc! doar v-am intrebat!
          deoarece cred ca stiti si dvs ca putem avea relatie (raport) cu Dumnezeu..deci NU putem spune ca nu am putea avea!

          • Dumnezeu nu este ceva abstract sau cineva cu care nu se poate relationa…deoarece suntem creaturile Lui, suntem creati ptr relatie cu El si putand avea relatie cu El… da, sunt de acord ca exista anumite conditii ptr relationarea cu El, dar relationare ESTE POSIBILA, deci POATE EXISTA!
            De aceea, cred ca autorul ori nu si-a dat seama de greseala facuta, ori are o teologie mult diferita (oricum, catolicii au o teologie diferita, dar chiar si asa nu pot afirma ca nu poate exista o relatie intre om si Dumnezeu….)…deci trebuia sa adauge „din cauza pacatului”..sau… sa aminteasca de conditii…dar, repet, nu poti afirma ca „nu poate fi, in nucleul sau central (sau in afara nucleului central(, o asemenea relatie”

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.