Dumnezeu și istoria la RVE

D

Începând de mâine, 3 martie, ora 9 (reluare, ora 21), se va transmite la RVE Oradea seria de mesaje Dumnezeu și istoria. În următoarele patru joi aceste mesaje vor putea fi audiate. Concepută în aceeași schemă ca și precedenta – Dumnezeu și creația – această serie are la bază patru psalmi. Este vorba de Psalmii 114, 46, 47 și 110; fiecare descriind într-un anumit fel istoria lui Israel.

Este vorba – în toți acești psalmi – de o viziune teocentrică asupra istoriei lumii în general și istoria evreilor în special. Suveranitatea lui Dumnezeu în istorie este ideea hermeneutică centrală, iar adorația este efectul ce-l produce în inima omului. Psalmiștii sunt extaziați în fața măreției lui Dumnezeu dar și a puterii executive prin care El își duce la îndeplinire planurile. Retrospectivele istorice introduse în aceste poeme scot în evidență aceeași idee.

Sper din tot sufletul ca și aceste prelegeri să zidească. Mai mult, sper să lase în urmă o savoare poetică specială, la nivel estetic și nu numai.

comentarii

  • Încerc, dar nu promit. Conceptul RVE este ca mesajele transmise acolo să nu ajungă pe internet. Nu știu însă care este regula cu blogul personal.
    Mulțumesc oricum de propunere.

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.