Dorul de Ceaușescu

D

Sunt oripilat să aflu (via Ziare.com) de o nostalgie ceaușistă dincolo de ocean. Urmare a evenimentelor din ultimele luni, românii din America nostalgiează regimul Ceaușescu. Informația a fost transmisă și comentată în Washington Times, aruncând iar în derizoriul mentalul nostru colectiv. Situația postdecembristă e tragică – după cum ni se arată în material – ceea ce a corupt însăși ideea de democrație. Elitele, cu mici excepții, sunt prea limitate, ocupate cu luptele de putere și unele reforme cheie nu au fost introduse. Unele privatizări ale companiilor de stat au fost efectuate în maniera coruptă și nu deschis și pe baza competiției – adăuga Miklos Marschall.

Să fim bine înțeleși. Nu subestimez în nici un fel greutățile cotidiene și nici  lehamitea pe care-o resimțim cu toții privind spre clasa politică. Nu sunt orb în fața neajunsurilor reale a multor români și nu numai, nici față de clătinarea acestei corăbii numite EUROPA. Dar, în aceeași logică, nu pot să admit soluția ceaușistă. Dacă și diaspora se aliniează acestui fel de gândire, nostalgia devine îngrijorătoare. Presupunând că mulți de pe acolo au fugit înainte de 89 (sau sunt urmașii celor care au fugit), nu poți să nu te întrebi unde este coerența. Nu de bine ați plecat pe alte meleaguri sau, după caz, nu de prea multă fericire v-au plecat înaintașii din țară! Să te rezemi de iluzia siguranței din perioada comunistă mi se pare cel mai jalnic derapaj conceptual. În altă parte ar trebui găsite soluțiile și în compararea romantică a două sisteme diametral opuse.

Nu doresc să dau sfaturi gratuite. Nici nu am pretenția să lămuresc lucrurile. Eu doar îmi exprimam îngrijorarea. Mentalul colectiv poate fi la fel de bolnav precum mentalul individual. Să nu ne lăsăm contaminați de false consolări. Riscul amăgirii ne paște pe fiecare, mai ales în condiții atât de vitrege ca cele în care ne găsim. Fruntea sus, aș zice, și cu toată speranța înainte!

 

comentariu

  • Sunt oripilat să aflu (via Ziare.com) de o nostalgie ceaușistă dincolo de ocean. Urmare a evenimentelor din ultimele luni, românii din America nostalgiează regimul Ceaușescu. Informația a fost transmisă și comentată în Washington Times, aruncând iar în derizoriul mentalul nostru colectiv. Situația postdecembristă e tragică – după cum ni se arată în material – ceea ce a corupt însăși ideea de democrație. Elitele, cu mici excepții, sunt prea limitate, ocupate cu luptele de putere și unele reforme cheie nu au fost introduse. Unele privatizări ale companiilor de stat au fost efectuate în maniera coruptă și nu deschis și pe baza competiției – adăuga Miklos Marschall.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.