„Dominați tăcând, precum soarele!”

D

Toate acestea, când sunteți în mijlocul bisericii, explicați-le cu grijă și dezlegați-i ca de încălțăminte pe cei atrași de exemplul rău al căii aducătoare de moarte! Pe unii întoarceți-i de la adulter la cumințenie… Pe desfrânați instruiți-i, ca să nu fie pedepsiți pentru săvârșirea unei fapte nelegiuite înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor! Și după ce v-ați dat osteneala să-i învățați nu doar cu vorba, ci și cu fapta, convingeți-i să primească toate acestea ale voastre, lucrând toate mai întâi cu fapta, ca să se întipărească în ei exemplu vostru, și astfel să creadă și cuvintele, datorită faptelor; căci și voi ați învățat mai întâi prin fapte pentru ca și pe alții să-i învățați.

Dominați tăcând, precum soarele, care prin tăcere îi învață pe toți în tot timpul; căci el, răsărind pe dată și tăcând, îi învață toate meșteșugurile. Și atunci când vreți să transmiteți copiilor voștri, sau mai degrabă preacredincioșilor frați, folosul tuturor acestor lucruri, învățați-i mai departe că, deși merg pe pământ, au cetate în ceruri.

(Epifanie de Salamina)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.