Dincolo de banalitate

D

Precum zilele anumitor luni, volumul Dragostea acționează ne oferă 31 de capitole. Nu vă speriați: sunt mai degrabă capitoluțe, eseuri de numai câteva pagini plasate într-o succesiune logică și atrăgătoare. Autorul volumului – Bob Goff – este unul dintre cei mai interesanți scriitori americani ai genului. De formație jurist, pasionat de oameni și de nevoile lor, atent la nedreptate și marginalizare (misiunea lui investește enorm în India), omul acesta are darul de-a ne ajuta să (re)descoperim esențialul vieții. Ce spuneți de afirmații precum: „Îmi doream să pot schimba oamenii, dar acum, tot ce-mi doresc este să le fiu alături” sau „Obișnuiam să mă tem de eșecuri în chestiuni pe care le socoteam importante, dar acum mă tem mai mult de reușite în chestiuni lipsite de importanță”?! Și astfel de afirmații cu valoare de maximă sunt așezate în preambulul fiecărui capitol.

Întreaga demonstrație este țesută în jurul unor experiențe de viață a autorului. Aceasta este, după părerea mea, particularitatea cărții. Ești învățat principii în timp ce ți se povestește ceva din realitatea trăită a unui om. Ți se oferă scurtături și declicuri fascinante, fără de care ai fi nevoit să ocolești mult și istovitor. Avem aici un recurs la experiență. Este ceva de genul „înainte credeam…, dar acum cred…”. Aparențele și iluziile din trecut au devenit profunzimi și certitudini prezente, iar schimbarea o operează, invariabil, Hristos. De la El învățăm toate, inclusiv faptul că niciodată nu trebuie să ne lăsăm covârșiți de mediocritate. Prin felul Lui de viață, prin învățătura ce ne-a lăsat-o, prin fiecare gest consemnat în evanghelii suntem îndemnați spre noblețea cea adevărată. Iar lucrul acesta este posibil în cea mai smerită stare a inimii, fără a intra în jocul tentant al majorității.

Iubirea este mai mult decât un gând frumos. Ea trece dincolo de euforia unui moment, oricât de magic ar fi. Iubirea își cere întotodeauna prețul. Este prețul schimbării și al investiției, al renunțării și al gentileții. Nu suntem chemați să facem lucruri pe care, în ultimă instanță, numai Dumnezeu le poate face. Ci, slujind fiecare cu darul nostru, să ne mistuim pentru cei din jur și cauzele lor. În felul acesta lumea va fi mai bună, iar propria noastră viață va deveni cu adevărat specială. Și asta pentru că toți ne dorim o izbăvire din banalitate, iar această izbăvire este posibilă: acționează!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.