Despre soarta literaturii

D

Civilizația contemporană a distrus sufletul literaturii, ca de altfel al oricărui alt lucru asupra căria și-a îndreptat grațioasa atenție.

Am toate motivele să critic atât de necruțător acest rezulat al civilizației moderne, dat fiind că, în conformitate cu datele istorice cele mai de încredere, care ne-au parvenit din îndepărtata Antichitate, avem informația clară că literatura civilizațiilor anterioare avea, într-adevăr, o mare contribuție la dezvoltarea minții omului; iar rezultatele acestei dezvoltări, transmise din generație în geneerație, pot fi încă simțite chiar secole mai târziu.

După părerea mea, chintesența unei idei poate fi foarte bine transmisă altora prin intermediul anumitor anecdote și proverbe făurite de viață.

(G. I. Gurdjieff,

Întâlniri cu oameni remarcabili, Curtea Veche, București, 2014, p. 36)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.