Despre agresiunea la nivelul minții

D

Apreciem inițiativa TVR-ului de a invita pe d-l Virgiliu Gheorghe. Bio-fizician de talie europeană, cărturar de mare finețe, d-l Gheorghe este unul dintre oamenii care ne fac cinste. I-am citit cu nesaț cele două cărți despre pericolele televiziunii asupra minții umane. Le consider și acum drept cele mai avizate asupra acestui subiect.
În această dezbatere, subiectele se succed unul după altul, dar rămân în aceeași sferă numită îndeobște bioetică. O știință selectă, proaspătă și care utilizează datele altor științe devenite clasice. Ea își propune să rezolve delicata relație dintre om și mașină (prin asta înțelegând orice extensie tehnologică a ființei umane). Tot progresul de care ne bucurăm se poate substitui – în mod nefericit – adevăratelor scopuri ale vieții. Dintr-o utilizare pur funcțională, avatarurile științei ne pot confisca mintea și sufletul. Ne desprindem tot mai mult de naturalețea vieții și plonjăm, cu inconștiență, în marea tumultoasă a surogatelor.
Nu am nici o îndoială că veți fi fascinați de acest interviu. Este delicios și plin de învățăminte. Invitatul nu are aerul celui care le știe pe toate, ba dimpotrivă. Corect cu sursele și interpretările, onest cu el însuși, Virgiliu Gheorghe trage semnale de alarmă foarte necesare. Vom lua seama oare?! Bine am face!

comentarii

 • Foarte bun articol. Relatiile sunt foarte importante. Copiii au nevoie de fiinte umane mai mult decat de aparate electronice si jucarii.
  Si noi cei mari avem nevoie unii de altii mai mult decat de tehnologie si lucruri materiale.
  Ferice de cei ce inteleg…
  ana
  anatatarandras.com

  • Mulțumesc de aprecieri.
   Și eu cred că trebuie să fim extrem de prudenți cu tot ce ne înconjoară.
   O zi bună!

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.