Decalogul lui Bernea

D

Vă ofer mai jos Cele Zece Porunci în varianta lui Ernest Bernea (desprinse din Meditații filosofice. Note pentru o filosofie inactuală).

1. Iubiţi adevărul; nu puneti în scenă ca ceva real un fapt, atunci când adevărul e altul; iubiți adevărul că el e lumină si frumusete, e Dumnezeu.

2. Greșeala să nu o acoperiti, ci să o ispăsiti; se stie că mărturisită e jumătate iertată.

3. Fiți buni cu oamenii, dar apropierea de ei să o faceti cu întelepciune; să nu faceti ca ei decât atunci când aveti încrederea că cugetul si fapta lor sunt bune.

4. Să nu acordați intimitate oricui; nu o datorați integral decât celor ce vă sunt rudenii spirituale. Intimismul, fără discenământ, e mai mult decât o vulgaritate, e un păcat: te vinzi și nu știi cui.

5. În relatiile cu oameni fiți buni si drepți; orice acordati mai mult decât se cuvine poate cultiva înselăciunea si se plăteste scump.

6. Evitati contactul apropiat cu oamenii lipsiti de inteligentă si bunătate; fiti pentru ei un model de întelepciune si virtute.

7. Fiți statornici în hotărârile voastre; consecventa întăreste personalitatea.

8. Când iubiți pe cineva, dăruiți-vă integral; o dragoste adevărată cere depăsire de sine, puritate si putere de jertfă. Dragostea mare are un fior religios.

9. Să vă respectati cuvântul. Cuvântul nu este un instrument de inducere în erorare și nici ceva cu care poti răni sufletele oamenilor; cuvântul trebuie să aibă izvoarele cele mai pure, adică divinitatea.

10. Fiți sinceri și curați în tot ce faceți, ca si când Dumnezeu ar fi de față.

comentarii

  • Realmente copleşitor… Fiecare „poruncă” ascunde adevăruri adânci. Recunosc că am încălcat cam toate aceste principii… dar am timp să recuperez. Ce să spun, superb. Păcat că Canonul a fost închis…

    • Mă bucur că te încântă. Bernea a fost un mare gânditor pe care mă voi strădui să-l promovez mai mult. E destul de uitat mai ales de tânăra generație.
      Fii binecuvântat!

  • Îmi place epitetul ales. Cred și eu că e copleșitor, iar cât despre E. Bernea… sunt multe de spus. Îmi doresc să revin cu citate din lucrările lui.
    Fii binecuvântat.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.