Decalogul la RVE

D

Începând de azi, în fiecare joi (ora 9.00, reluare 21), Radio Vocea Evangheliei Oradea va transmite o serie de 22 de mesaje inspirate din Decalog. Având ca text de plecare Exod 20.1-17, studiul își propune să aprofundeze exegetic și aplicativ fiecare poruncă în parte. E prima dată când o fac la radio și sper ca ascultătorii să fie zidiți.

Poruncile vor fi formulate în felul următor:

1. Unicitatea lui Dumnezeu (Să nu ai alți dumnezei afară de Mine)

2. Închinarea autentică (Să nu îți faci chip cioplit)

3. Atitudinea potrivită (Să nu iei în deșert numele Domnului)

4. Repausul spiritual (Adu-ți aminte de ziua de odihnă ca s-o sfințești)

5. Relații dumnezeiești (Să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta)

6. Sanctitatea vieții (Să nu ucizi)

7. Credincioșie sfântă (Să nu preacurvești)

8. Dreptul proprietății (Să nu furi)

9. Corectitudinea vorbirii (Să nu mărturisești strâmb)

10. Disciplinarea dorinței (Să nu poftești ce este al altuia)

Fiecărei porunci i se alocă două prelegeri. Prima rezolvă la minim înțelegerea exegetică; a doua încercă să facă aplicație. Se mai atașează o predică introductivă și una concluzivă, în total 22 de mesaje.

Fie ca și această nouă serie de predici să-și atingă ținta. Sunt conștient de abordarea minimală pe care o întreprind, dar sper să fie un punct de plecare. Decalogul are nuanțe multiple, inclusiv sociale și politice. Să nu uităm că aceste porunci reglementau teocrația evreiască, dându-i consistență și relevanță. Mântuitorul însuși explicitează Decalogul, iar apostolii vor formula adesea învățături plecând de la el. Să luăm în serios aceste lucuri și să le dăm viață în fiecare zi.

comentarii

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.