Cristologie scrisă cu inima

C

Am citat la Sărbătoarea ÃŽnvierii din această carte. Acum v-o recomand în câteva rânduri, deÈ™i cei care s-au mai întâlnit cu autorul – Giovanni Papini – È™tiu la ce să se aÈ™tepte. Celebrul enciclopedist italian (invidiat ani buni de Mircea Eliade), s-a aplecat asupra biografiei lui Isus cu o oarecare disperare. O frângere a inimii, o scriitură care pare a-È™i mântui în primul rând autorul, iată ce a ieÈ™it când verbul suculent s-a aÈ™ternut pe filă.

Publicată prima dată în 1921 (sub titlul Storia di Cristo), lucrarea este în primul rând o renaÈ™tere È™i o redefinire spirituală a lui Papini. Se întâmplă după ce, vreme îndelungată, autorul stăruise într-un ateism feroce, iar acum devenise creÈ™tin la fel de înverÈ™unat. ApropiaÈ›ii au lăsat mărturie despre râvna lui pentru Scriptură È™i despre disponibilitatea sa crescândă de a-È™i apăra credinÈ›a. Un spirit ardent È™i cutezător îl împingea spre tot felul de acÈ›iuni È™i luări de poziÈ›ie. Orice s-ar face – spunea Papini – Isus rămâne un sfârÈ™it È™i un început, o genună de taine dumnezeieÈ™ti la răspântia a două crâmpeie de istorie omenească. Antichitatea È™i CreÈ™tinismul nu se mai pot contopi. ÃŽnainte È™i după Hristos, era, civilizaÈ›ia, viaÈ›a noastră începe odată cu naÈ™terea lui Hristos.

Papini încearcă să urmărească o anumită cronologie în prezentarea faptelor. Nu este totuÈ™i riguros în mod deplin, dar de fapt el nici nu-È™i propune asta. Cristologia sa este scrisă de un neteolog ce încearcă să-È™i cucerească cititorii cu… Isus. Unicitatea Lui, măiestria discursurilor È™i înălÈ›imea faptelor sunt elemente pe care autorul încearcă să le creioneze tuÈ™at. Remarcăm È™i o atenÈ›ie specială la contextul geografic, politic È™i social. Spiritul enciclopedic al autorului se vede în comparaÈ›iile pe care le face deopotrivă cu cultura greacă dar È™i cu cea romană. Există momente când ai impresia că eÈ™ti acolo, Papini luându-te ostatec într-o Palestină a secolului întâi. Fiecare scenă este redată în culorii vii, atrăgătoare. Pentru că nu este tratat, dar nici istorie romanÈ›ată, această carte e foarte aproape de inima cititorului obiÈ™nuit. ÃŽmbietoare până la ultima pagină, ea ÃŽl postulează pe Isus pe locul ce-L merită. Nimeni n-a fost ca El; nimeni nu va mai fi ca El. Toate celelalte religii sunt încercări interesante de re-ligare (re-legare) a omului de divinitate, aici însă avem o revelaÈ›ie. Mai mult, avem RevelaÈ›ia RevelaÈ›iilor, ÃŽntruparea Fiului lui Dumnezeu. Merită să facem pasiune pentru fiecare pas al Mântuitorului pe pământ, pentru a putea păși apoi prin credință pe târmâmurile slavei.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

SoÈ›, tătic È™i pălmaÈ™ pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil È™i gata să văd binele chiar È™i unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile È™i iau asupra mea orice povară ce are legătură cu ÃŽmpărăția Lui. Alături de soÈ›ia mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul È™i Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca È™i inevitabilele curiozități – le veÈ›i găsi în conÈ›inutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflaÈ›i mă reprezintă, cu toate frământările È™i modestele mele aprecieri.