Credința în Evul Mediu

C

La începuturile Evului Mediu toată lumea credea. Pe de altă parte, credincioșii aveau, cu siguranță, aproape toți, o cunoaștere sumară a aspectelor celor mai frapante pentru imaginație ale reprezentărilor creștine asupra trecutului, prezentului și viitorului lumii. Dar – după cum o arată nenumărate mărturii extrase din literatura hagiografică, cărțile de penitență, catehismele populare sau din predicile timpului – alături de acestea, viața lor religioasă se hrănea cu o pluralitate de credințe și de practici care, fie că fuseseră lăsate moștenire de unele magii milenare, fie că se născuseră într-o epocă relativ recentă în sânul unei civilizații animate încă de o mare fecunditate mitică, exercitau o presiune constantă asupra doctrinei oficiale, obligând-o la infinite compromisuri. Într-un cuvânt, potrivit penetrantei observații formulate odinioară de Marc Bloch niciodată teologia nu s-a confuntat mai puțin cu religia colectivă, simțită și trăită cu adevărat.

Analiza îi aparține lui Alexandru-Florin Platon și poate fi găsită în lucrarea O istorie a Europei de Apus în Evul Mediu (Polirom, Iași, 2010). Volum colectiv la care au lucrat pe lângă cel numit și Laurențiu Rădvan și Bogdan-Petru Maleon, acesta cuprinde eseuri istorice de mare calitate. Viața socială, politică și religioasă a Evului Mediu este abordată cu acribie, sursele bibliografice fiind diverse și îndestulătoare.

Pentru cineva care-și propune să înțeleagă mentalitățile secolelor V-XVI, cred că această carte devine indispensabilă. Deși perioada medievală nu s-a bucurat de o receptare entuziastă adesea, autorii noștri reușesc o recuperare elegantă a temei. Materialul este consistent, dar nu stufos; bine argumentat, dar nu agasant. Întregul demers dovedește că se poate scrie bine, riguros și aplicat.

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.