Nu e simplu să vorbești de lucruri complicate, așa cum nu e ușor să spui puțin despre mult. Când subiectul transcende lumea simțurilor, a palpabilului, dificultatea crește exponențial. Deși ne mișcăm printre concepte, când acestea „urcă” tot mai sus, spre alte zări, devin tot mai inaccesibile și intimidante. La fel stau lucrurile și când vine vorba de credință. Deși la îndemână, teoretizarea acestui fenomen devine o piatră de încercare pentru orice teolog. E aproape imposibil să te apropii frontal de această temă, iar când încerci să o schematizezi aproape te simți vinovat. Din această cauză, probabil cea mai bună abordare este cea piezișă, oarecum în diagonală, când încerci să-ți iei „ajutoare” în acest demers. Iar aici experiența ta sau a altora joacă un rol important.
Aceasta este calea pe care o alege și Philip Yancey în cartea Măsura credinței (Cluj-Napoca: Aqua Forte, 2010). Subintitulată Dacă Dumnezeu este bun, de ce nu poate opri răul?, cartea reprezintă un tur de forță impresionant. Între coperțile ei poți găsi o cazuistică diversă de mărturii, tulburătoare și pilduitoare deopotrivă. Este o colecție de povestiri care s-au adunat de-a lungul anilor de slujire. Fiind invitat la diferite evenimente, provocat să vorbească în fața unor oameni diferiți de majoritatea, Yancey a avut ocazia să observe cum lucrează credința. A avut ocazia să se minuneze de ceea ce va numi mai târziu: „trofee ale harului”. Vieți transformate de puterea lui Dumnezeu, epave remodelate exemplar, cioburi care devin vase de cinste în împărăția lui Dumnezeu. Aceste locuri sunt:
- Virginia Tech, locul unde aproape 30 de studenți au fost uciși de un chinez cu mintea rătăcită. Față în față cu familiile victimelor, cu profesorii încă îngroziți, autorul a trebuit să țină un discurs încurajator. Nu era loc pentru dulcegării, nici pentru clișee. Realismul discursului se îmbină exemplar cu optimismul creștin, un optimism ce atârnă din relația cu Dumnezeu.
- China: țara care surprinde în ultimul secol. Imperialistă vreme îndelungată, comunistă până în măduva oaselor sub Mao, China are parte de un reviriment economic de invidiat. Sute de companii occidentale se mută acolo pentru costuri de producție mai mici și, implicit, profituri mai mari. În mijlocul acestei bunăstări crescânde, China este țara unde creștinismul subteran înflorește. Milioane de credincioși se adună pentru a se închina și a duce Evanghelia celorlalți. Această țară are nevoie de încurajare și sprijin spiritual.
- Green Lake: locul unde profesionistele sexului pe bani își desfășoară nestingherite activitatea. Locul unor iluzii consumate și a unor drame terifiante. Yancey face dovada unui adevărat jurnalist de investigație, intervievând mai multe prostituate. Există un numitor comun în destinul acestor femei care își vând trupul: la început fascinația câștigului facil este ademenitoare, apoi drama se instalează cu repeziuciune. Clienții le cer perversiuni inumane, proxeneții le expun unui regim de muncă supraomenesc. Stima de sine se stinge, speranța pentru viitor este ucisă. Sunt totuși organizații onorabile (una se numește Fundația Rahav) care recuperează multe fete de aici. Acești oameni au nevoie de încurajare și suport; aceste fete au nevoie de adevărata Iubire, de Hristos.
- Cambridge: centrul universitar unde s-a refugiat, ilustru și solitar, C.S: Lewis. Acest apostol printre sceptici a impresionat lumea academică a timpului său, dar a făcut mai mult decât atât. A trăit o viață simplă, dar fericită. S-a bucurat de micile plăceri ale veții în care nu a văzut altceva decât prefigurări ale harului divin. A influențat o seamă de intelectuali creștini care vor scrie și vor conferenția cu entuziasm. Printre aceștia se numără și Yancey care, înainte de a scrie o carte, trece în revistă bibliografia integrală a lui Lewis. Cu ocazia aniversării anuale Oxbridge, autorul a avut oportunitatea să omagieze memoria marelui scriitor. A făcut-o cald, erudit și cuceritor. Cam așa a fost și viața lui Lewis.
- Colegiul Biblic: spațiul în care autorul a petrecut câțiva ani tumultoși. Înțesat cu reguli (66 de pagini de regulament) și sub o atentă supraveghere, Yancey s-a confruntat aici cu legalismul epocii, dar și cu imaturitatea multora din jur. Să culegi totuși perlele acestei experiențe, iar apoi să te întorci și să conferențiezi în fața studenților, iată o adevărată cutezanță. Tocmai lucrul acesta îl face autorul. Acum mult mai matur și mai precaut; dar și mult mai constructiv în criticile aduse.
- Africa de Sud: țara sfâșiată de apartheid și căreia nimeni nu i-a făcut multă vreme un pronostic favorabil. Autorul ajunge aici de câteva ori și cunoaște o parte din liderii creștini. Se împrietenește cu pastorul celei mai mari biserici (de orientare carismatică) din Africa. Întreprinde tot felul de întâlniri și, în final, se lasă molipsit de entuziasmul pe care proaspăta mișcare creștină îl induce. Extrovertiți cum sunt, africanii se întorc la Dumnezeu cu mulțimile, oferind o priveliște încurajatoare. A cultiva atent acest germene al trezirii este marea provocare pe care Yancey le-o pune în față. O face cordial și documentat (ca întotdeauna).
- Memphis: locul unde febrilitatea alegerilor prezidențiale (2008) se întrepătrude cu eroismul unei biserici vizionare (Healt Center Church). Într-o Americă ce tocmai gustase din declinul economic, alte temelii trebuie puse. A zidi pe bani sau pe influențe politice este o himeră, o iluzie dureroasă. A zidi pe stânca principiilor și făgăduințelor este cu totul altceva. Conștiința de copil al lui Dumnezeu poate aduce transformarea mult așteptată. Nu banii, ci încrederea reciprocă poate ridica națiunea și nu numai.
- Orientul Mijlociu: zona cea mai fierbinte a lumii. Spațiul prins între Orient și Occident; între islam și creștinism; un loc al frământărilor și incertitudinilor. Călătoriile autorului în această zonă pune mereu pe gânduri. O femeie care vorbește prin batic la I-Phone, un bărbat învelit în haine printre turiști în costume de baie. Soarta creștinismului este atât de cruntă aici. Este nevoie de multă încurajare și rugăciune. Această presiune teribilă a islamului față de credința creștină este atât de dureroasă. Adevărați sfinți ai lui Dumnezeu își riscă viața în fiecare zi în aceste locuri.
- Chicago: un spațiu în care autorul a constatat tot felul de dependețe. Dar și un loc în care organizații bine articulate luptă împotriva acestora. Aloolul, drogurile și sexul (în formă carnală sau virtuală) fac ravagii, iar mărturiile intervievaților sunt cutremurătoare. Sunt oameni cărora societatea le întoarce spatele iar multe biserici îi privesc întrebător, dar sunt totuși ființe create după chipul Lui. Ei au nevoie de multă încurajare. Cel mai bun lucru pe care-l putem face este să nu-i ocolim, să nu-i privim de sus. Pericolul pândește la fiecare pas și oricine poate să cadă. Lipsiți de fariseism și plini de compasiune ar trebui să pășim spre ei cu încredere.
- Mumbai: fostul oraș indian Bombay, este locul unde sărăcia și trauma își dau mâna cum rar vezi în altă parte. Există însă – prin contrast – și o clasă socală cu dare de mână. Asta face peisajul mai terifiant. Mașinile luxoase se strecoară printre căruțe de diferite dimensiuni și trase de animale livide. Vizita autorului se suprapune cu terifiantul atentat de la Hotelul Taj (un fel de simbol al Indiei cutezătoare). Nevoit să țină un discurs în fața indienilor speriați, Yancey alege să arate cum harul poate funcționa și sub amenințare. Atât călăii cât și victimele au nevoie de Hristos, iar harul lui este imens. Trebuie doar să-l apucăm prin credință și apoi să-l împărtășim și celor de lângă noi.
După un așa periplu spiritual nu poți decât să te minunezi și să te simți încurajat. Yancey reușește – ca de fiecare dată – să te pună serios pe gânduri. În proximitatea răului – natural sau uman – credinciosul este chemat la o abandonare în mâna lui Dumnezeu. Harul Său continuă să lucreze; mila Lui este încă activă, iar aceste lucruri sunt izbitoare mai ales în aceste spații. Ratarea, deprimarea și izolarea nu sunt rele de neînvins, ci mai degrabă o vale a vieții care conduce, în cele din urmă, spre înalturi.
O carte care merită citită atât pentru realismul cât și pentru rezoluțiile ei. Fără menajamente, paginile ei te introduc într-o lume scăpată parcă de sub control, dar unde mesajul creștin este cu atât mai necesar. E încurajator să vezi cum, în cele mai crunte manifestări ale răului, ființa umană are capacitatea de a se îndrăgosti de bine și de frumos. Tulburătoare, descrierea lui Yancey are capacitatea de a ne scoate din confortul propriu și de a activa în noi acea speranță care ne ajută să privim spre un dincolo.