Crăciunul nazist: o frescă

C

Iată-i! Sunt ofițerii și cadeții lui Adolf Hitler sărbătorind Crăciunul. O fotografie cu valoare istorică, realizată în anul 1941. Masa e ordonată nemțește, tacâmurile între lux și austeritate, crenguțele și lumânările sunt la locul lor. Soldații stau ca pentru fotografie, fleșuiți înainte de a găsi zâmbetul potrivit. Întreaga atmosferă îți transmite o stare de încordare și militărie. La acea vreme războiul era în toi, iar auspiciile nu erau cele mai îmbucurătoare pentru germani. Și totuși, sărbătorile vin și în vremuri grele. Vin și peste bolnavii și peste deținuți, peste oricine. Aceasta este, într-un fel, candoarea sărbătorilor.

Vă recomand fotografia pentru a pătrunde, preț de câteva minute, într-o altă lume. E o lume apusă, dar care a fost atât de vie cândva. La acel Crăciun, cadeții încă mai credeau în cauza lor. Inerția războiului era de neoprit, chiar dacă indiciile nu erau tocmai încurajatoare. Până una-alta, iată-i bucurându-se de masa festivă. O necesară oprire, într-un timp de cumpănă pentru Europa și nu numai.

comentarii

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.