Constantinopolul lui Constantin cel Mare

C

Orașul Constantinopol avea ziduri masive, piețe și un forum, fiind împânzit cu porticuri și sculpturi aduse de pe întreg cuprinsul imperiului. În centrul său erau o columnă și o statuie aurită a lui Constantin însuși, înfățișat ca un semizeu. Împăratul a poruncit realizarea a 50 de biblii aurite, ce au necesitat pergament obținut din pieile a 5 000 de vaci. A luat astfel naștere Bizanțul, succesorul Imperiului Roman de Răsărit…

Constantinopolul a ajuns cel mai mare oraș din Europa, cu o populație estimată la aproximativ 800 000 de locuitori. Zidurile, bastioanele, bisericile și palatele sale erau cu mult mai strălucitoare decât cele ale Romei. Se afla la răscrucea dintre Europa și Asia. Dar, chiar dacă își prețuia moștenirea elenistică, nu a putut nicio­dată să dezvolte raționalismul liber cugetător ce însuflețise cândva cetățile de la Marea Egee și filosofia lui Socrate și Platon. Locuitorii săi erau măcinați de dispute teologice, în timp ce suprimarea disidenței părea doar să sporească sectarismul. Un vizitator al Constantinopolului din secolul al IV-lea a relatat despre această obsesie: „Cere-i unui om să-ți dea rest și el filosofează despre Născut și Nenăscut… întreabă dacă baia ta este gata și servitorul afirmă că «Fiul a fost făcut din nimic»“.

(O scurtă istorie a Europei, de Simon Jenkins, Litera, București, 2019)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.