Cine ar putea să spună în detaliu ce anume vrea Dumnezeu de la noi? Nu putem să ne imaginăm că ar exista un moment în viața noastră în care Dumnezeu să nu vrea nimic de la noi și nici un moment în care El să nu dorească altceva decât ceea ce a dorit anterior și decât ceea ce El și-ar putea dori mai târziu, iar aceasta pentru că orice situație particulară este unică și nu se va mai întoarce vreodată. Din acest motiv nimeni nu mai poate redobândi ceea ce a pierdut cândva. Fiecare clipă aduce cu sine o nouă sarcină care ne solicită în întregime. Viața este asemenea unei benzi rulante fără sfârșit dintr-o fabrică modernă; ea vine la noi și, în fiecare moemnt în care vine, ea cere ceva anume de la noi. Nu viața prin ea însățși, prin natura sa, este aceea care ne cere să facem un anumit lucru și să nu facem un alt lucru atunci când ne întâlnim cu o anumită situație, ci Dumnezeu este acela care ne cere aceasta.
Lămurire extrasă din Temeiurile credinței creștine scrisă de teologul reformat Emil Brunner. Cartea a apărut la editura Herald în anul 2009 și reprezintă una dintre piesele de rezistență ale renumitului teolog.
Într-o manieră originală, Brunner încearcă să explice taina călăuzirii divine. Obiectivitatea comunicării lui Dumnezeu este pusă față în față cu subiectivitatea recurentă a credinciosului. Fiecare are maniera lui de a înțelege lucrurile, de a decripta semnele ce îi apar în față. A citi evenimentele în cheia lor providențială este totuși soluția optimă. Credinciosul este invitat la o încredere deplină în suveranitatea lui Dumnezeu și să acționeze în consecință. Doar în felul acesta va exista o concordanță între crez și faptă, un echilibru de dorit.