„Ce să-i spun copilului meu despre moarte?”

C

Îmi scrie o mamă: „Ce să-i spun copilului meu despre moarte, cum să-i vorbesc? Dar răspunde-mi, te rog, ca pentru un copil, nu ca pentru tine”…

Spune-i că moartea e un somn, ultimul somn din care ne vom trezi într-o zi ca să nu mai adormim niciodată. Spune-i că atunci nu vor mai fi nici somnul obligatoriu de după-amiază, nici teme de făcut și nici n-o să mai audă când i-e lumea mai dragă, „e târziu, du-te la culcare.”

Spune-i că primii care s-au trezit din acest ultim somn au fost o fetiță (Marcu 5.22-43), un băiat (Luca 7.11-16) și un prieten de-al lui Isus, pe care-l chema Lazăr (Ioan 11.1-45). Chiar, știai că, după ce a înviat din morți, Lazăr a mâncat toată viața numai dulciuri? Așa se spune, că s-a îndopat numai cu prăjituri. Lucrul acesta o să-i pară tare simpatic copilului tău.

Spune-i că până și Fiul lui Dumnezeu a adormit acest ultim somn, din care S-a trezit singur a treia zi pentru ca el să fie primul care să ne trezească pe fiecare după ce vom fi adormit. Trezirea aceasta se va întâmpla într-o seară, iar seara aceea nu se va mai sfârși niciodată. Se vor trezi din somn și mama, și tata, și bunicii, și toți prietenii, ba chiar și toți cățeii și toate pisicile, și va începe în cameră o veselie cum n-a mai fost, pentru că nimeni nu se va mai uita la ceas și nici nu ne va mai trimite la culcare. Iar Domnul nostru Isus Hristos va fi cu noi în camera și va pune masa pentru toți. Spune-i copilului tău că la masa aceea nu vor mai fi legume și supe imposibile, ci doar pâine caldă și vin roșu, din care va putea bea și el, pentru că acela va fi un vin nou (Mate 26.29), care nu va face rău nimănui.

Vom sta cu toții la masă și să mai știe copilul tău că nimeni n-o să-i mai spună să facă liniște, să vorbească încet, să se poarte frumos, sau că nu e treaba lui ce vorbesc cei mari, pentru că toți vor fi atunci în mintea copiilor. 

Spune-i copilului tău să trăiască viața aceasta frumos, sănătos și curat, ca să fie pregătit pentru seara aceea care nu se va mai sfârși niciodată.Spune-i toate acestea copilului tău, iar din când în când mai scrie-mi și adu-mi aminte ce ți-am spus și ce trebuie să cred și eu despre moarte. 

(Extras din Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar, Doxologia, Iași, 2021, pp. 138-139)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.