Ce glăsuiește Coranul?

C

Europa încă dezbate și ia măsuri. La nivel personal, cred că fiecare dintre noi am întrebat și am fost întrebați. Încercăm să ne clarificăm anumite lucruri, chiar dacă islamismul rămâne destul de extoic pentru mulți. Deducem totuși că, după aceeași carte (Coranul), unii militează pentru pace, în vreme ce alții pentru război (jihad – tradus în general prin „război sfânt”, dar specific prin „efort împlinit pe calea lui Dumnezeu”).

Nu puțini intelectuali și teologi musulmani consideră jihad-ul drept un război cu propriile impulsuri păcătoase și nu o bătălie fizică sau ceva de genul acesta. În mod contrar, fundamentaliștii subliniază dimensiunea justiționară a termenului. Și uite așa, în mod cu totul dramatic și nefericit, ne aflăm tot mai des puși în situația unor atacuri teroriste înspăimântătoare.

Cum puțini citesct totuși Coranul ca să vadă ce și cum, vă ofer aici câteva citate care – după cum puteți observa – pot fi interpretate într-un mod primejdios.

Combateți-i pe Calea lui Allah pe cei care vă combat, dar nu fiți călcători de legi! Allah nu-i iubește pe călcătorii de legi. Combateți-i pretutindeni unde îi ajungeți! Expulzați-i de unde v-au expulzat! Persecutarea credincioșilor este mai rea ca omorul. Cu toate acestea, nu luptați deloc împotriva lor în apropierea Moscheii Sfinte înainte de a fi atacați de ei aici! Dacă luptă împotriva voastră, omorâți-i! Aceasta este răsplata necredincioșilor! (Coran, II, 186-187)

Combateți-i pe cei care nu cred nici în Dumnezeu, nici în ziua de apoi, care nu interzic ceea ce Dumnezeu și Mesagerul Său au interzis și pe aceia dintre oamenii Cărții care nu-și atribuie ca religie religia adevărului, până ce-și dau obolul din produsul mâinilor și până când se fac mici. (Coran IX, 29)

Dacă nu rămân neutri în ceea ce vă privește și nu vă oferă pacea și nu coboară mâinile, atunci înșfăcați-i și omorâți-i acolo unde îi găsiți. (Coran IV, 91)

Așadar?!

comentarii

  • Vă recomand cartea Secretele Coranului, de Don Richardson, scrisă de un specialist în antrologie, și misionar de zeci de ani în diferite zone ale lumii.

De Ghiță Mocan

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.