Cât și cum citim

C

Invitat recent pentru un interviu la Hotnews.ro, criticul literar Dan C. Mihăilescu dezvăluie câteva dintre secretele lecturii. Omul care ne aduce cartea de câțiva ani încoace, cronicarul cel mai bine prizat al vieții literare românești, face o superbă pledoarie pentru citit. Mai mult, încearcă să ne convingă de o anume educație a cititului. Deși poți începe de oriunde, există un timp al selecției și, implicit, al clasificărilor.
Cum viața este o invitație necontenită la a face alegeri, lectura se pretează și ea la acest mecanism. Înțelegem că e bine să citim după cum simțim în acea vreme și să schimbăm registrul lecturii doar când așteptările noastre au evoluat. Iată un subiectivism bine articulat, dar care poate face din lectură o artă și un exercițiu nobil. M-aș bucura să știu că astfel de interviuri ajută generația tânără – tributară într-un mod aparte imaginii. Să ne fie cu folos, așadar!

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.