Casă, dulce casă!

C

Gândul acasă mă bucură atât de mult! Toate casele cu oamenii trăind dincolo de ferestrele luminate îmi dau un sentiment de bucurie. Mi-ar plăcea să intru în fiecare dintre ele, să le simt unicitatea și căldura. De fiecare dată când văd un bărbat sau o femeie îndreptând-se cu sacoșele pline spre casă, mă gândesc: merg spre casă, către viața adevărată, iar eu mă simt bine pentru că îmi par apropiați și dragi…

Acasă, viața în sine începe când toată activitatea s-a încheiat. Hristos nu avea o casă a Lui, nu pentru că ar fi disprețuit bucuriile simple – a avut și el o copilărie, o familie, o casă – ci pentru că El se simțea acasă pretutindeni în lumea pe care Tatăl Său o făcuse „casă” omului. Biserica este casa noastră și casa lui Dumnezeu, iar cea mai profundă experiență a Bisericii este cea a unei case. Mereu aceeași și, mai presus de toate, viața în sine, iar nu o activitate.

(Dintr-o notă de jurnal semnată de Alexander Schmemann, 14 decembrie 1973)

Scrie un comentariu

Ghiță Mocan

Soț, tătic și pălmaș pe ogorul Evangheliei. Febril căutător de adevăruri pe care să mă pot rezema, admirator a tot ce este veritabil și gata să văd binele chiar și unde e ascuns. Slujesc Domnului cu sentimentul unei datorii nobile și iau asupra mea orice povară ce are legătură cu Împărăția Lui. Alături de soția mea Magdalena, cresc doi copii adorabili: Paul și Carina. Predau teologie, dar preocupările mele intelectuale dezertează în multe alte zone. O bună parte din ele – ca și inevitabilele curiozități – le veți găsi în conținutul acestui site. Locul virtual în care tocmai vă aflați mă reprezintă, cu toate frământările și modestele mele aprecieri.